Омбудсманът поиска веднага безплатни антигенни тестове и сертификат за антитела

Диана Ковачева иска да знае и как хората, които са с установен COVID-19 чрез бърз антигенен тест, ще получат сертификат

OFFNews 20 октомври 2021 в 20:10 8675 0

Омбудсманът Диана Ковачева поиска да бъдат въведени безплатни антигенни тестове и сертификат за антитела. Тя е изпратила препоръки до здравния и социалния министър във връзка с въвеждането на зелен сертификат

В препоръката до министър д-р Стойчо Кацаров Ковачева иска да бъде регламентирана възможност, освен с цифров COVID сертификат на ЕС за преболедуване, гражданите да могат да доказват, че са прекарали заболяването и въз основа на серологично изследване за антитела, активно неутрализиращи вируса или друг научно валидиран метод, включително изследването на T-клетъчен имунитет.

Омбудсманът настоява от влизането в сила на заповедта да бъде създадена организация за гарантиран достъп на гражданите до безплатни бързи антигенни тестове и издаването на „зелен сертификат“, включително - да бъдат регламентирани облекчения за хората с медицински противопоказания за ваксинация, работещи в обекти, за които е въведено задължително изискване за персонала за „зелен сертификат“. Например лечебни и социални заведения.

Тя иска още да бъде информирана за формата и реда за издаване сертификати на преболедувалите лица, при които заболяването е установено с бърз антигенен тест.

Повод за препоръката на омбудсмана е общественото недоволство и ежедневните жалби на граждани, които са преболедували COVID-19, но заболяването им не е регистрирано, защото е протекло безсимптомното. При лабораторно изследване обаче, при тях е установено високо ниво на антитела към коронавируса и/или наличие на Т-клетъчен имунитет.

Доц. Ковачева подчертава, че тези граждани, съгласно препоръките на лекуващите им лекари, разполагат с имунна защита срещу вируса и за тях е противопоказно да се ваксинират. Именно заради това, те не могат да получат документ за преболедуване. А след влизането в сила на заповед на заповедта проблемът за тях се задълбочава.

Тя е категорична, че бързите антигенни тестове трябва да са достъпни и безплатни, както и че трябва да има достатъчно пунктове и тестове, за да не се допуска образуване на опашки, струпване на хора и възможност за предаване на заразата.

"Не на последно място, бих искала да обърна внимание, че в другите страни от ЕС, където са въведени подобни мерки, те са обявени много по-рано, за да имат време хората да се подготвят, докато у нас на практика разполагат с 2 дни", допълва още омбудсманът.

Във втора препоръка до здравния и до социалния министър Гълъб Донев, Ковачева подчертава, че граждани сезират институцията на омбудсмана заради липсата на яснота какъв ще бъде статута на хората, които няма да бъдат допускани до работните си места, защото нямат сертификат и дали ще получават трудовото си възнаграждение за периода, в който не изпълняват служебните си задължения.

Диана Ковачева посочва, че с издаването на заповедта, в рамките на по-малко от 48 часа гражданите са поставени в условия да не могат да изпълняват трудовите си задължения и търсят подкрепа, и решения. Според омбудсмана тази разпоредба вместо да реши настоящите проблеми, поражда множество въпроси, на които хората настояват да получат отговори:

1. Защо здравните власти въвеждат „зелен сертификат“ от полунощ в четвъртък – 21 октомври, със заповед от 19, т.е. по-малко от 48 часа, след обявяването й;

2. Какви мерки ще се предприемат от работодателите при невъзможност от страна на работещите, на този етап в лечебните заведения за болнична помощ, комплексните онкологични центрове, диализните центрове, хосписите и домовете за възрастни хора, а и всички работещи, засегнати от Заповедта, да изпълнят изискванията към тях;

3. Как ще бъде решен въпросът с недопускането на тези работници до работното им място:

- ще бъдат ли санкционирани хората, които не отговарят на посочените изисквания за „зелен сертификат“;

- ще бъдат предвидени компенсации за времето, в което не могат да полагат труд, поради издадената заповед;

- как ще бъде разглеждано от работодателите, например времето от завършването на ваксинационния курс до валидирането на сертификата, което е 14 дни – като неплатен годишен отпуск, временна неработоспособност или самоотлъчка от работа;

4. Как ще бъде решен въпросът с наложените със „зелен сертификат“ забрани за хората, които по медицински причини не могат да се ваксинират;

5. Има ли готовност да бъдат предоставени безплатни антигенни тестове на всички работодатели с влизането в сила на заповедта?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови