Станишев: Отново позволихме руският газ да ни заобиколи

OFFNews 03 декември 2014 в 18:00 5087 9

За пореден път руският газ ще ни заобиколи, за да мине през Турция, както се случи и с проекта „Син поток“ отново заради криворазбрано политическо надиграване. Това написа на страницата си във Facebook Сергей Станишев по повод решението на руския президент Владимир Путин да спре проекта "Южен поток". 

Ето и целия коментар на Станишев:

С голяма изненада разбрах за решението на Русия да прекрати проекта "Южен поток". Руският президент обяви, че страната ни е виновна за това решение и че очевидно е лишена от суверенитета си по този въпрос.

България е заплашена да загуби окончателно „Южен поток“. За пореден път руският газ ще ни заобиколи, за да мине през Турция, както се случи и с проекта „Син поток“ през 1998 г. Отново заради криворазбрано политическо надиграване.

Диверсификация. Национален интерес. Не е ли време вече да уеднаквим политическия си речник и всички да влагаме едно и също съдържание в тези понятия?

Категоричен съм, че колкото повече стратегически енергийни и инфраструктурни проекти се реализират на територията на страната ни, толкова по-добре за икономиката, за благосъстоянието и за живота на всеки от нас.

За съжаление, за последните 20 години България не реализира нито един голям проект: АЕЦ "Белене", „Бургас – Александруполис“, „Набуко“, VII-и блок на АЕЦ „Козлодуй“, „Южен поток“. Нито един.

Всичко това поставя един голям въпрос: има ли България национално лидерство и българските политици чий интерес обслужват, ако така и не успяват да защитят националния?

„Южен поток“ стартира през 2008 г. След огромния натиск и тежките преговори с Русия правителството, което оглавявах, успя да договори максимално добри за страната ни условия – паритетно участие 50/50 в проекта. Последва „тупане на топката“ и поставяне на проекта в чекмеджето от кабинета Борисов. Без каквото и да е обяснение.

Правителството с мандат на БСП отново постави „Южен поток“ на дневен ред и за една година придвижи проекта до пълна готовност за започване на строителните работи. Служебното правителство сложи проекта на трупчета, а сега правителството на Борисов е на път да повтори сценария от 1998 г. и „Южен поток“ да мине през Турция.

Това ми напомня за другия голям проект – „Набуко“. Като премиер подписах междуправителственото споразумение за старта му. Защото вярвам, че диверсификация се постига не с думи и геополитика, а с конкретни проекти на територията на страната ни. Така ще получим диверсификация на източниците и диверсификация на маршрутите.

Днес този проект – вече ТАНАП и ТАП - отново минава през Турция, и през Гърция. А правителството на Орешарски направи конкретни стъпки за договаряне на добра цена на количествата газ и изграждането на интерконекторната връзка с Гърция.

Съдбата на АЕЦ „Белене“ знаем всички. Сега сме изправени пред възможността страната ни да бъде осъдена от арбитража да плати неустойки по договора.

Докато бях премиер стартирахме и разговорите за изграждането на VII-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Отново правителството с мандат на БСП изнесе преговорите с „Уестингхаус“ след четиригодишно мълчание и прехвърляне на топката от страна на ГЕРБ.

Няма да изпадам в дребно заяждане от типа: ние ги пускаме, ГЕРБ ги спират. Това са просто фактите.

А на всички, които днес ликуват заради провала на поредния стратегически проект за България, бих искал да кажа, че от прекратяването на „Южен поток“ губи не само България, но и целият Европейски съюз.

Вместо да се възползваме от възможността за директен достъп до руския газ до територията на ЕС през България, ние допуснахме отново да бъдем заобиколени и да се появи още една трета страна - Турция, в преговорния процес и в отношенията Русия – ЕС. А в Турция впрочем Третият енергиен пакет не важи.

Дано българският премиер постави въпроса за „Южен поток“ на предстоящите му срещи в Брюксел. Аз ще направя същото на високо ниво, защото все още имаме шанса България да бъде приемана като предвидим партньор, който последователно отстоява националния си интерес.

В противен случай, без „Южен поток“ отново всички държави ще се окажем в ситуацията на несигурност на газовите доставки.

Все още е твърде ярък споменът ми от газовата криза през 2009 г., когато страната ни понесе най-тежкия удар от всички останали засегнати държави. А икономиката ни претърпя загуби за близо 400 млн. лв.

Време е да престанем да тренираме любимия си национален спорт на обществено противопоставяне по повод стратегическите за България проекти. Надявам се в противоборството на русофили и русофоби най-накрая у нас да стане мнозинство групата на българофилите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!