"Атака" и БСП искат "Южен поток" във варианта на Русия, Патриотите - Путин лъже

Нели Чолашка 03 декември 2014 в 10:36 9464 18

Волен Сидеров, лидер на "Атака".

„Южен поток” е полезен за страната и ще го подкрепим с двете ръце. "Атака" не е подписвала съгласие да се спира проекта.

Това обяви в парламента лидерът на "Атака" Волен Сидеров в дебат около обявеното от руския президент спиране на проекта "Южен поток". Путина заяви в понеделник, че спира проекта заради замразеното строителство на тръбата през България и заплаши, че тя може да мине през Турция. 

Смятаме, че „Южен поток” трябва да се построи. Ако не се построи, печели Турция. Трябва да кажем на Брюксел, че имаме двустранен договор с Русия и ще го изпълняваме”, каза още Сидеров, който през краткия мандат на миналия парламент стана русофил.

Лидерът на БСП Михаил Миков призова за обединение около декларация да се изиска от Брюксел и Москва равноправно и справедливо отношение към България и всички страни, които губят от „Южен поток”.

„Едно лицемерие от нашите големи партньори, няма да бъде простено от българските граждани. ЕК говори за сериозното естество на потенциалното нарушение на законодателството. Аз казах, че не може премиер да спира нещо, което не е държавна собственост – действие, което е в нарушение на закона”, коментира още Миков относно факта, че бившия премиер Пламен Орешарски обяви, че спира проекта.

Според Миков България е изправена пред опасността България за пореден път да бъде заобиколена и "радостта на други страни" трябва да ни обединим около единна позиция.

"Вчера изгря слънце над България - един неизгоден за България договор ще бъде прекратен. Но все още не знаем дали това ще стане", обяви съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

Печалба от 400 млн. евро е твърдение на Путин и това е лъжа, категоричен е Симеонов.

По думите му за 3-4 годишен период проектът се е искъпил оскъпен 4 пъти и зароди това България над 20 години няма да има печалба от тръбата.

Според него е лъжа и твърдението за много работни места, които ще се разкрият покрай проекта "Южен поток", защото е той е високотехнологичен и няма да има нужда от човешка работна ръка.

Симеонов се надява Путин да не си смени мнението утре.

"Премиерът Бойко Борисов поиска формирането на общо позиция във връзка с неговото посещение в Брюксел. Европейските правила трябва да бъдат спазени и не защото са европейски правила, а защото те защитават потребителите, водят до конкуренция и възможност да бъде купуван газ от различни доставчици", каза от името на Реформаторския блок Мартни Димитров.

Той обясни, че Реформаторите няма как да подкрепят декларацията на БСП, защото социалистите искат да се пренебрегнат правилата на ЕС.

"Путин всъщност иска всички в ЕС да клекнем. И това иска в декларацията си БСП. Ние такова нещо по никакъв начин не можем да подкрепим", уточни Димитров.

Европейска правила и енергийна ефективност трябва да търсим чрез Брюксел, обърна се той към премиера Бойко Борисов.

От името на независимите депутатите (вече са четирима) се изказа само напусналият наскоро ПФ Велизар Енчев.

Направиха впечатления 2 признания на Бойко Борисов – първото е, че сте научили от новините за спирането на „Южен поток”, второто е, че не може да се доберете до договорите. Каква е тази държава, която управлявате?", обърна се Енчев към депутатите.

„По-голямата беда е въпросът какво искате да кажете с признанието, че не може да се доберете до договорите? БЕХ е търговско дружество с 100% държавно участие. Вие, г-н Борисов, може да поискате и получите този договор.

На 16.11.2012 се подписаха 2 договора – за газови доставки и за инвестиционно решение за строежа на газопровода. Заявихте, че не може да бъде посочена договорната цена за доставка на газ, защото е търговска тайна. През 2012 г. бяхте на посещение в Грузия и заявихте, че ако Грузия има как да доставя втечнен газ, ние ще продължим да работим активно за меморандум за доставка на втечнен газ”, коментира още Енчев. 

Преди да си тръгне от парламента, за да отиде на заседанието на Министерския съвет Бойко Борисов обяви, че се надява до края на деня парламента да излезе с единна позиция, която той да представи в предстоящото си посещение в Брюксел.

Единствената декларация относно проекта "Южен поток" обаче беше внесена от БСП и тя беше отхвърлена с гласуване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!