Сова Харис: Половин България няма да гласува на местния вот (графика)

OFFNews 25 март 2015 в 15:21 5291 2

Снимка sxc.hu

Около 6 месеца преди изборите за местна власт почти половината от избирателите заявяват, че не възнамеряват да вземат участие в тях. Като се има предвид, че на местни избори активността по принцип е по-ниска, може да се предположи, че през есента групата на негласуващите вероятно ще нарастне още повече.

Това посочва директорът на "Сова Харис" Васил Тончев, като се позовава на представително за пълнолетното население на България изследване, реализирано от агенцията в периода 12 – 18 март 2015 г. сред 1000 респонденти. Изследването е по поръчка на вестник „Преса“ и е осъществено по метода на стандартизираното face-to-face интервю. Максимална грешка за 50% относителен дял при 95% гаранционна вероятност: 3,10%.

Според Тончев, "предимство на местния вот ще получат канидатите на партиите с изградени структури и твърди електорални ядра. При ниска избирателна активност значението на контролираните (купените) гласове ще се увеличи. Евентуален контрапункт на тези негативни обстоятелства може да бъде мажоритарният компонент. Силни кандидати и отвореност към гражданските структури ще имат шанс срещу статуквото, непредизвикващо вдъхновение и особени надежди сред гражданите".

Директорът на "Сова Харис" прогнозира, че шансовете за мащабна победа на ГЕРБ на местните избори изглеждат стабилни.

"Липсата на перспектива се откроява като основен проблем за БСП. Неуспехът на кабинета Орешарски засега е пречка за социалистите да заемат позицията на алтернатива в представите на избирателите. Ролята на опозиция, която столетницата отстоява, предполага по-дълъг период на изграждане на готовност за реализация на изборна победа. Нещо повече, процесите на роене в лявото пространство все по-реално застрашават монопола на БСП в този сектор. Неотложна изглежда нуждата от преформатиране на левицата, отварянето на политическото й представителство към по-широки граждански слоеве, извеждането на борбата с неравенството като принцип във всяка нейна политическа изява", посочва социологът.

Той констатира, че "без единодействие с БСП на местните избори партията на Георги Първанов не би могла да разчита на значими резултати".

Според проучването на "Сова Харис", "към настоящия момент преобладаващото мнозинство от гласоподавателите не виждат непосредствена алтернатива на сегашното управление. Опозицията в лицето на БСП и ДПС не успя да реализира пълноценен мандат и пропиля възможността да бъде носител на промяната. Сега наблюдаваме известна консолидация на обществените нагласи около стабилността, която излъчва настоящето правителство. Въпреки сериозните противоречния в управляващото мнозинство, въпреки преобладаващия скептицизъм по отношение на властта, вариантът управляващите да реализират пълен мандат е предпочитан от по-голямата част от избирателите".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!