Социолози обявиха 2013-а за година на ината и гражданите

Елица Мартинова 06 януари 2014 в 13:37 2517 4

Първан Симеонов

Година на гражданската активизация, на обществото и на ината. С тези думи социолозите Първан Симеонов и Димитър Ганев и политологът Борис Попиванов определиха на пресконференция в понеделник отминалата 2013-а година.

 

„Това не е само година на протеста, а и година на ината - инатът на Бойко Борисов да се върне на власт, ако ще турско да стане, инатът на Сергей Станишев да не допусне друг кабинет, ако ще таванът да падне, инатът на протестиращите да не отстъпят от своето, дори да падне държавата, инатът на Варна да не гласува за издигнатите кандидати на изборите“, заизрежда Борис Попиванов.

По думите на социолога има пет неща, които могат да доведат до оставка на кабинета през 2014 г: Значима геополитическа промяна, която да постави по друг начин България в ЕС; Промяна в баланса на икономическите лагери в страната; Ниска събираемост на приходите в бюджета за първото полугодие; Неочакван разпад на основната опозиционна партия – ГЕРБ, който да извади наяве вътрешни противоречия между управляващите; „Сергей Станишев да реши, че повече няма смисъл да управлява така“.

Димитът Ганев окачестви 2013-а като успешна за българското общество. По думите му гражданите са успели да се превърнат в основен фактор, с който вече ще се съобразява всяко управление.

Първан Симеонов също бе категоричен, че годината е била ползотворна. По думите му българите са станали „малко по-малко наивни“.

Той заяви, че през 2013-а година ГЕРБ са доказали, че са добри тактици и лоши стратези.

„ГЕРБ се оказаха невероятни тактици и нулеви стратези - победиха във всичко, но победиха и потенциалните си съюзници, след което нямаха партньор за управление“, посочи Първано Симеонов.

По думите му в момента всички формации са се съсредоточили в битка срещу ГЕРБ, което скрива потенциалните вътрешнополитически различия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!