Quantcast

Сметната палата вече може да иска отстраняване на управленци

Депутати приеха окончателно Закона за Сметната палата и тя скоро ще има ново ръководство

Нели Чолашка Последна промяна на 29 януари 2015 в 14:01 2963 2

С одитен доклад Сметната палата може да поиска освобождаване от длъжност на лице, което носи управленска отговорност и с действие или бездействие е допуснало нарушения на закони или не са изпълнени препоръки на палатата.

Това е записано в новия Закон за сметната палата, който депутатите приеха окончателно на второ четене.

Приетите днес текстове предвиждат, че ръководството на палатата само ще определя на какъв период да одитира годишните финансови отчети на общини с бюджет под 10 млн. лв. или на основата на оценка на риска. 

Сметната палата ще се ръководи от петчленен състав, решиха депутатите при гласуването на второ четене на Закона за сметната палата.

Одитният орган ще се състои от петима членове – един председател, двама заместници и двама членове, които ще бъдат избирани от Народното събрание.

Председателят се избира от парламента, а заместниците му също от Народното събрание по негово предложение.

Един от членовете ще бъде избран от депутатите по предложение на Института на дипломираните експерт-счетоводители и един от Института на вътрешните одитори.

Заплатата на председателя ще е 90% от възнаграждението на председателя на парламента, а на заместниците му пък ще е 90 на сто от неговото.

Членовете ще взимат половината от заплатата на ръководителя на палатата.

Сметната палата ще извършва одити на търговските дружества с над 50 на сто държавно и/или общинско участие, независимо от това какъв е размерът му.

Мнозинството прие предложението на Петър Славов от Реформаторския блок в обхвата на проверка от Сметната палата да влезе и одит на смесените търговски дружества. Той обясни това с казуса "Южен поток", при който не е ясно дали ще бъдат върнати парите след закриването на проекта и какво ще стане с тях. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.01 2015 в 17:25

Отворено писмо от полковник о.з (о.р)
До госпожа Цуцурулева-Марулева- Михлюзова или както-там-и-е името, главен сметен палат (до вчера, май)
До господин Пенчев, главен Омбудсманий на държавата.
Госпожо еди-коя-си, и Вие, Ваше омбусманско височество и тинтири минтири
Имам следните питания:
1. Сметната палата, в която кипи колосален, но затова пък потаен и подмолен труд с цел прикриване доходи и легитимиране безобразия и лакомия прави ли проверки на омбудсманлъка или не.
2. Ако да, КОЛКО ПАРИ ПРЕДНИЯ ОМБУДСМАНСТВАЩИЙ БАЙ ГИНЮ ОМБУДСМАНЯ Е ПРИВЕЛ НА ТЕЛЕВИЗИЯ "ЕВРОПА" – ДОКАТО Е БИЛА СОБСТВЕНОСТ НА ЕМИЛ КАТЪРА –(БРАТ НА ПЕШО КОНЯ) С ЦЕЛ ПОПУЛЯРИЗИРВАНЕ, РЕКЛАМИРАНЕ , ПИАРЩИНИ И ЛИГАВЩИНИ НА ТЕМА: „ЕВАЛЛА ГИНЬО, ЕВАЛЛА ГАНЬО, БАШ ОМБУДСМАН, БАЩИЦЕ НА ПРАВДАТА И СИРОМАХА“. И – каква е файдата, каква е ползата от това за тези в чието име съществува този анклав на синекурието, сладката лен и siesta!

29.01 2015 в 14:28

Моля някой, който е в кръжока по български език за напреднали, да ми обясни смисъла на следното изречение:

"С приетите днес текстове, които предвиждат, че ръководството на палатата само ще определя на какъв период да одитира годишните финансови отчети на общини с бюджет под 10 млн. лв. или на основата на оценка на риска."

Май е поредната простотия на Г-жа Нели Чолашка... Що не четете какво пишете, преди да публикувате?