След скандали между партиите, ЦИК ще трябва да попълва състава на поне 13 РИК-а

Георги А. Ангелов 19 септември 2021 в 18:20 2105 0

Снимка OFFNews

Заради скандали между политическите партии Централната избирателна комисия ще трябва да взима решение за членове, председатели и членове на Регионалните избирателни комисии (РИК) в поне 13 избирателни района (от 32) за предстоящите парламентарни и президентски избори. Причината е, че местните представители на парламентарно представените партии не могат да достигнат до съгласие. 

Такъв е случаят в Сливен. БНР стобщи, че за две зам.-председателски места са предложени три кандидатури – Росица Тодорова от ГЕРБ-СДС, Мария Чомпова от БСП и Пепа Митева от „Демократична България – Обединение“. Кандидатурите на Тодорова и Митева са станали обект на спор, който трябва да бъде разрешен от ЦИК. За председател с пълно съгласие е избрана Елизабет Кендерян от ИТН, а секретар е Севда Османова от ДПС. Димитър Митев от ГЕРБ коментира, че не може да разбере действията на ДБ, които подкрепиха лява кандидатура, а не дясна: "Нашата кандидатура беше подкрепена от най-големите партии – „Има такъв народ“ и Движението за права и свободи, така, че резонно е нашия кандидат да бъде заместник-председател, но все пак ЦИК е тази, която ще реши".

Стефан Пасков от „Изправи се! Ние идваме!, се обяви против Тодорова, защото като бивш председател на РИК е преустановила незаконно според него гласуването на 11 юли за кратко заради проблем с изборните машини. 

ЦИК ще определя състава на Районната избирателна комисия във Велико Търново за изборите на 14 ноември, съобщиха от областната администрация. Предложенията за състава на РИК за Четвърти избирателен район, направени от партиите и коалициите, участвали в консултациите ще бъдат изпратени в ЦИК в законовия срок.

В Силистра е определен съставът на РИК за 20-и Силистренски многомандатен избирателен район, но председателят на РИК - Силистра ще бъде определен от ЦИК.

ЦИК ще трябва да определи окончателния състав на РИК Ямбол. На проведените днес консултации при областния управител Георги Чалъков "ДПС" и "БСП за България" не са постигнали съгласие за позицията на секретар на РИК - Ямбол. "Има такъв народ" и "ГЕРБ-СДС" са се споразумели за председател и мястото се заема от Милко Димитров от ИТН, казаха от областната управа.

Няма съгласие и на днешните консултации при областния управител на Шумен Валентин Александров за ръководния състав на РИК.  За председател и заместник-председател на комисията са направени съответно две и три предложения, а за секретар - само едно. ДПС номинира за поста адвокат Ахмед Джамбазов. От ГЕРБ-СДС и "Има такъв народ" предложиха за председател на РИК съответно Василина Кънчева и Веселина Маринова. За заместник-председател на комисията "БСП за България" номинира Мариела Великова, "Демократична България" - Мария Василева, а "Изправи се БГ! Ние идваме!" - Деян Станев.

След проведените разговори не беше постигнато съгласие за позицията председател и заместник-председател на комисията. Валентин Александров ще представи протокола от проведените консултации и предложенията на партиите и коалициите в ЦИК, която ще назначи състава на РИК-Шумен.

Не е постигнато съгласие за ръководството на 26-та РИК в Софийска област. Партията "Има такъв народ" е предложила председателят на 26-та РИК да е от тяхната квота, от коалиция ГЕРБ-СДС и БСП и "Изправи се БГ! Ние идваме!" също поискали председателското място.

"Демократична България" и ДПС предложили да заемат в комисията заместник председателски места.

"Има такъв народ" са настояли, като първа политическа сила на последните парламентарни избори, да заемат председателското място. ОТ ГЕРБ-СДС заявили, че председателското място трябва да се заеме от тях, позовавайки се на предишен опит на техните представители в комисията. БСП поискали председателското място със същия аргумент, а като алтернатива предложили мястото на секретар на комисията да е от тяхната квота.

ЦИК ще трябва да решава за зам.-шефските постове в РИК-Пловдив, както и за ръководителя на РИК-Пловдив област, където политиците не могат да стигнат до единство. В Добрич и Ловеч също има различни номинации за шефския пост, от които никой не отстъпва. Така е станало и в Перник, но заради зам.-председателските места. В Кюстендил не могат да си разделят нито една от ръководните позиции в местната РИК. А във Варна ГЕРБ-СДС е изпратила жалби до ЦИК, че областната управа е опорочила процедура по определяне на РИК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови