Ще има ли редовен кабинет още днес: Интригата се запазва, протест срещу ''правителството на мафията''

Йорданка Веселинова 14 декември 2022 в 06:30 3169 0

Десислава Атанасова

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Подкрепа на за правителството обявиха от ДПС

Проектокабинетът на издигнатия от ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски ще се гласува днес в пленарна зала. Само след няколко часа ще стане ясно дали ще има редовно правителство, като интригата се запазва до последно.

Днес депутатите ще гласуват избирането на министър-председател, структурата и съставът на Министерския съвет, предложен от проф. Габровски. До момента категоричен отговор "не" на проектокабинета с мандат на ГЕРБ-СДС са дали от БСП, ПП, ДБ и "Възраждане". Вчера от ДПС обявиха, че по-скоро ще подкрепят проектоправителството на Габровски. "Български възход" също взе решение на заседание вчера, но лидерът на партията Стефан Янев отказа да коментар пред журналисти. Така интригата ще се запази до самото гласуване. Под въпрос е още дали то ще е явно или тайно.

Сметките показват, че ако ДПС и БВ подкрепят ГЕРБ, то проектокабинетът ще събере общо 115 гласа "за", които при пълна зала са недостатъчни, за да се излъчи редовно правителство.Ако обаче отсъстват народни представители от останалите партии, то е съвсем възможно проф. Габровски да стане премиер. Миналата седмица съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков предупреди за скрита подкрепа за кабинет на ГЕРБ. Към този момент партиите са декларирали, че няма да прилагат кворумни хватки, но не е изключено в последния момент някои народни представители да се разболеят.

Това е и причината, поради която от БОЕЦ организират протест под надслов "Не на правителството на мафията". Той започва в 09:00 ч. пред сградата на Народното събрание.

Бюджетът ще чака правителството на ГЕРБ

Междувременно парламентарната комисия по бюджет и финанси отложи удължаването на стария бюджет до гласуването на проектокабинета на проф. Габровски. Това се случи по предложение на Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС, който обяви, че удължаването е ненужно, ако бъде избрано редовно правителство, което ще внесе нов бюджет в рамките на няколко седмици.

Вчера служебният премиер Гълъб Донев заяви, че се надява днес да има редовно правителство.

За да има такова президентът Румен Радев забави връчването на първия мандат с два месеца, като чак на 5 декември връчи първия мандат на предложения от ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски. Този понеделник той представи проектокабинета си със заявката, че номинациите не са съгласувани с Бойко Борисов.

Новият кабинет - от всяка бивша власт по нещо

Кандидатите за министри  са от целия политически спектър - има хора, свързани с БСП, със служебни правителства, с тройната коалиция, някогашните тъмносини среди на СДС. Няколко часа след имената, бяха обявени и приоритетите, като в програмата на проектокабинета са заложени приемането на нов бюджет,  постигане на съгласие за "промени в областта на правосъдието", приемане на законите по ПВУ, модернизация на армията, влизане в еврозоната, Шенген и ОИСР. 

За да се постигнат тези цели от този проектокабинет ще са нужни гласовете на повече от половината присъстващи в пленарна зала. Ако това не се случи, то парламентарната рулетка ще се завърти отново и вторият мандат следва да бъде връчен на "Продължаваме промяната". От ПП обявиха, че може да предложат правителство на малцинството с "Демократична България", но ако президентът Румен Радев наложи вето на промените в Изборния кодекс. Такова правителство, макар и предложено, едва ли ще събере подкрепа. Тогава президентът сам избира на коя формация да връчи третия мандат. Радев заяви, че ако се стигне до трети мандат - то той ще се връчва след Нова година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови