Стърчи ли Борисов зад Габровски: ДПС и 'Български възход' не казват дали ще подкрепят проектокабинета

Йорданка Веселинова 13 декември 2022 в 14:30 3374 3

Архив

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Проф. Николай Габровски и Десислава Атанасова

Ден преди гласуването на проектокабинета на издигнатия от ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски партиите в парламента все още обсъждат дали да го подкрепят. До момента категоричен отговор "не" са дали от БСП, ПП, ДБ и "Възраждане".

Разковничето обаче е в позициите на ДПС и "Български възход". Ако двете партии подкрепят правителство с първия мандат на ГЕРБ, то проектокабинетът ще събере общо 115 гласа "за", които при пълна зала са недостатъчни, за да се излъчи редовно правителство. Ако обаче отсъстват народни представители от останалите партии, то е съвсем възможно проф. Габровски да стане премиер. Миналата седмица съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков предупреди за скрита подкрепа за кабинет на ГЕРБ. Междувременно от "Възраждане", ПП и БСП декларираха, че няма да отсъстват от зала. Днес пък депутатът от ПП Искрен Арабаджиев прогнозира, че ГЕРБ няма да използва игри с кворума и проектокабинетът няма да бъде гласуван. Паралелно с това обаче по предложение на Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС разглеждането на удължителния закон за бюджета бе отложено с аргумента, че утре ще се гласува за правителство и ако такова бъде излъчено, то до няколко седмици ще има и нов бюджет.

Бюджетът ще чака правителството на ГЕРБ

Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов посочи, че няма да подкрепят кабинет, предложен от ГЕРБ. Според Атанасов няма значение какви хора са предложени в проектоправителството, "защото отзад стърчи Борисов".

Председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров заяви пред журналисти в кулоарите на НС, че позицията им остава същата и няма да подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ. Относно втория мандат той заяви, че ПП и ДБ все пак могат да предложат правителство на малцинството, но ако президентът наложи вето на Изборния кодекс. (Едно от 9-те условия, които ПП и ДБ поставиха, за да предложат кабинет, е отказ от връщането на хартиената бюлетина - б.а.)

От БСП също препотвърдиха позицията си, че няма да подкрепят кабинет с мандата на ГЕРБ. Борислав Гуцанов заяви, че зад проектоправителството на проф. Габровски прозира ГЕРБ-СДС. Червеният депутат заяви, че отношенията им с ПП са "сложни", но са склонни да преговарят с доскорошните си коалиционни партньори от партията на Кирил Петков и Асен Василев за втория мандат.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов също каза, че няма да подкрепят правителството и ще гласуват "против", както и че всички депутати от парламентарната група ще бъдат в зала.

От пресцентъра на "Български възход" съобщиха, че ще обсъдят предложения от Николай Габровски състав на Министерския съвет на заседание на парламентарната група, както и на коалиционен съвет и след това ще вземат решение. Решение се очаква по-късно днес.  Пред журналисти обаче Румен Йончев заяви, че политическата парализа има нужда от хирурзи, но добави:

"Не знам дали това е подходящият екип."

ДПС също ще вземе решение по-късно днес след становище на ръководния колективен орган на партията – Централното оперативно бюро. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

3

pisnamiotmutri

13.12 2022 в 19:20

Е не не стърчи, той сам си е дошъл и е присвоил партията на мутрите.

706

1

order

13.12 2022 в 15:04

- Тате ти циганин ли си?
- Да!
- А мама?
- И тя и ти и всички 100% сме цигани!!!
- Значи всички сме от ГЕРП!!!
- Ааааа чак такива цигани не сме!!!