Донев: Надявам се утре да имаме редовно правителство

OFFNews 13 декември 2022 в 16:20 1160 1

Гълъб Донев

Снимка БГНЕС/Владислава Григорова

Гълъб Донев

От повече от два месеца изразявам искреното си желание и надежда за това България да има редовно избрано правителство. Надявам се утре предлаганият от проф. Никола Габровски проектокабинет да бъде избран от 48-ото Народно събрание.

Това заяви служебният премиер Гълъб Донев при участието си в шестото издание на международния форум "Битката за талантите" в София, предаде БТА.

Министър-председателят коментира предлаганото от "Булгаргаз" увеличение на цената на газа с 40% от януари. Той е на мнение, че правителството няма какво да направи в този случай, тъй като цената се формира спрямо търговските закони. По думите на Донев и с 40% увеличение цената ще остане в границите на това, което бизнесът е определил като поносимо.

"Цената на газа не е прерогатив на нито едно правителство, а зависи от търговските закони, които действат, зависи и от международния пазар и всички параметри, които я формират. Правителството не би могло да се намесва, но направихме така, че да има открити, прозрачни и предвидими процедури и виждате, че цената падна под историческите 160 лв. на 140 лв. Това повишение, което е в момента, е съобразено с търговската конюнктура", каза Донев.

Премиерът обясни, че служебното правителство е осигурило нужните количества газ за България, като дори има достатъчно наличност, за да се търгува на газовия хъб "Балкан". Донев заяви, че по време на срещата на президента Румен Радев с турския му колега Реджеп Ердоган са обсъдени допълнителни доставки на газ за България.

Според Донев това ще допринесе за предвидимост, по-сигурен пазар, по-сигурни доставки и по-голяма сигурност за потребителите. Гълъб Донев коментира и протестите на служителите на Министерство на външните работи като изрази надежда утре голяма част от исканията им да бъдат удовлетворени:

"Това не е работа на служебно правителство. Проблемът е, че години назад правителствата са неглижирали проблема с доходите не само с централната администрация, но и в местната."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови