Шефът на КЗП отказа да подаде оставка въпреки призива на министъра на икономиката

OFFNews 15 декември 2023 в 20:33 2454 1

Стоил Алипиев

Снимка БГНЕС/Стефан Василев

Стоил Алипиев, шеф на КЗП

Отказвам да подам оставка, тъй като не намирам никакви обективни причини или лични мотиви за това. Това се казва в позиция, цитирана от БТА, на председателя на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Стоил Алипиев.

В четвъртък министърът на икономиката Богдан Богданов свали доверието си от ръководството на КЗП, което е назначено през септември 2022 г., и поиска оставките на всички членове. Като от поста се оттегли един от тримата членове на комисията - Константин Арабаджиев.

В позицията си Алипиев пише, че се е срещал с министъра един-единствен път, когато Богданов е поискал оставката му. Изложените тогава мотиви според шефа на КЗП са "оплаквания от търговци за това, че те са санкционирани за нарушаване на правата на потребителите, и то защото санкцията не е наложена еднократно при констатиране на нарушението, а многократно, с цел да принуди търговците да преустановят нарушението".

"Целта е не да санкционирам търговеца, а да отстраня нарушението, с което мами потребителите", коментира председателят на КЗП.

Според него големите търговци, с висок пазарен дял, е съвсем нормално да бъдат първите, които трябва да отстранят нарушенията, с които мамят потребителя, защото при тях една измама в рамките на един работен ден ще се отрази на стотици до хиляди потребители. "От друга страна, министърът иска да санкционирам само кварталните бакалии, но за да се отрегулира пазарът, трябва да се започне от най-големите проблеми, от тези, които с действията си заблуждават всеки един от нас всеки ден и формират икономическото поведение на субектите, а оттам и изкривяването на пазара", казва Стоил Алипиев.

Той посочва, че не е имал среща с министър Богданов, на която да може да представи своя концепция за развитие на институцията и да разбере негова такава за насоките на националните политики.

"На същата среща разбирам, че неговите виждания граничат с това да не бъдат наказвани търговци нарушители, защото има много оплаквания от тях. Същите търговци до момента не са правили среща с мен, аз съм ги канил лично и съм извършил превантивни действия, изразяващи се в уведомяването им писмено за причините за налагане на санкции", заявява председателят на КЗП.

Той допълва още, че е бил учуден, че министърът има негативно отношение към санкционирането на нарушенията. Като е продължил да спазва европейските насоки за прилагане на административните мерки, след като не съм се запознал с вижданията за националните политики на министъра.

По думите му през последните няколко години пазарът в България показва, че колкото и да му се иска на потребителя да е информиран, той е облъчван с невярна информация.

Алипиев дава пример - "протеинови барчета предлагат информация към потребителя, която е в пъти по-различна от това, което е на опаковката, съобщение на търговци за много ниски цени, а всъщност те са над средните в страната, съобщение от страна на търговци за определени качества на стока, която тя не притежава и т.н., и търговци, които са готови да запазят силното си пазарно присъствие чрез нелоялните търговски практики, като се опитват да оказват различен натиск на различни нива в правоприлагащите контролни органи, пише шефът на КЗП в позицията си.

Междувременно пред БНТ той обясни, че напускането на 43-ма служители за година не е нещо неестествено, особено като се имат предвид възнагражденията в комисията.

Обвиненията в "шуробаджанащина" при новите назначения контрира с твърдението, че всички назначения са с конкурсни процедури. Според шефа на КЗП неговата оставка не е нужна, като си има ред, по който може да бъде сменен.

Повече за скандалите около КЗП може да прочетете тук:

Шефът на КЗП пратил писмо до Министерството на икономиката срещу членовете на Комисията

Един шеф на 4 дирекции в КЗП и над 60 уволнени служители. Комисията съмнително подминавала фирми за бързи кредити

Бухалка ли е КЗП: Министър сезира АДФИ, КПКОНПИ и прокуратурата

Министерството на икономиката получило множество оплаквания, че КЗП се използва като бухалка

Защита на потребителя или държавна бухалка: защо протеинови барове се оказаха огромен проблем за КЗП

Министърът на икономиката поиска оставки от ръководството на КЗП. Първи си тръгна Константин Арабаджиев

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

1

демотиватор

16.12 2023 в 09:02

Прав е човека- защитава потребителите, което му е работата.
А министъра- търгашите, и то големите... аз не знам защо, след като са ме "мамили" както всеки друг потребител.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика