Сандов: Обмисля се спиране на помощите за дърва и въглища

Йорданка Веселинова 28 януари 2022 в 16:36 2850 0

Обмисля се спиране на помощите за дърва и въглища заради замърсяването на въздуха, съобщи вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов по време на изслушването му в пленарната зала.

Той заяви, че вече е разговарял по въпроса с представители на социалното министерство.

Министърът беше категоричен, че националното законодателство у нас съответства изцяло на европейското. Наказателните процедури срещу България са свързани с неприлагането на това законодателство. Вчера той съобщи, че България ще бъде осъдена на поне 10 млн. лева заради мръсния въздух. Това е и причината държавната политика за намаляването на замърсяването да е насочена към общините, които генерират най-много вредни емисии - заради битовото отопление на твърди горива и автомобилния транспорт.

Сандов обясни, че по Националната програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух (2018-2024 г.) са изпълнени следните стъпки: въвеждане на изисквания за качеството на твърдите горива - въглища и брикети, изисквания и контрол върху дървесината, зони с ниски въглеродни емисии в общините (в това число и ограничаването на достъпа на определени категории превозни средства в тези зони. Процесът в София не е завършен - очаква се създаването на три зони - "Център", "Разширен център" и "Студентски", по искане на студентските съвети). До момента по оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 г. са осигурени 122 млн. лв. за мерки, свързани с битовото отопление и разработването на общински програми, както и 500 млн. лв. за обществен транспорт.

Борислав Сандов съобщи, че през следващия програмен период 2021-2027 г. ще бъдат заделени около 750 млн. лв. за подобряването на качеството на атмосферния въздух. По нов механизъм от национални средства ще влязат около 47 млн. лв., а в проектобюджета за 2022 г. са заложени допълнително 30 млн. лв.

Той отчете, че в последните години се наблюдава намаляване на среднодневните завишавания на нивата на ФПЧ във въздуха, както и намаляване на дните, в които се регистрира завишено замърсяване на въздуха. Министърът беше категоричен, че при определени ситуации по-ефективни действия могат да се предприемат на местно ниво, а не на национално.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови