Сандов: България ще бъде осъдена на поне 10 млн. лева заради мръсния въздух

OFFNews 27 януари 2022 в 21:36 3829 3

Снимка Архив

Евросъдът в Люксембург ще осъди България на поне 10 млн. лв. заради мръсния въздух, заяви вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов в Пловдив.

Той обсъди с областния управител на Пловдив Йордан Иванов спешни екологични проблеми.

България трябва да се подготви за плащане на големи санкции за замърсяването на въздуха в София, Пловдив и в още три региона, предупреди вицепремиерът.

По думите му, след като през 2017 г. страната ни беше осъдена от Еврокомисията за завишени нива на фини прахови частици, предстои окончателно произнасяне на Съда в Люксембург. А за 5 години нивото на запрашаване на въздуха не е променено, предаде БНР.

Очакваната минимална санкция за нарушаването на нормите за периода от 2017 година до произнасянето на съда, което ще е съвсем скоро, е около 10 милиона лева, каза Борислав Сандов. 

"След което минималните санкции, започващи да текат на ежедневна база до преодоляване на това нарушение – до момента, в който ние имаме въздух, който не е над наднормените нива на замърсяване, сумарно правят около 20 милиона лева на година", допълни той.

Целта на Сандов е да не се допуска страната ни да плаща повече от една година, а за това ще се разчита най-вече на съдействието на общините. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22547

5

dolivo

29.01 2022 в 19:10

айде, zuljin дай статистика, нали си любител на данните?

сипане на обиди само показва ниска култура

22547

2

dolivo

28.01 2022 в 07:46

всяка администрация до тук крещеше колите колите, защото е най лесното.

а като се погледнат данните от какво са частиците - прахоляк от лошо поддържане през лятото, и кюмбе пушек през зимата. Ама е непопулярно и скъпо да натискаш за друго отопление. Патова ситуация отвсякъде.

и повече ще платим, защото ходовете, които решават нещо са по скъпи