Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Само Габриел ще е от ГЕРБ в новия кабинет, ПП-ДБ залага на стария състав

ДБ няма да участват с министри в правителството Денков - Габриел

Йорданка Веселинова 23 май 2023 в 14:05 9765 3

Мария Габриел и Николай Денков

Снимка БГНЕС/МАРИН КАРАВЕЛОВ

Мария Габриел и Николай Денков дават изявление в Народното Събрание.

Вчера ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС официално обявиха, че гледат към втория мандат, който да реализират с общ кабинет и ротационен премиер. На брифинга в парламента не бе дадена възможност за журналистически въпроси, а с това останаха и всички неизвестни около министерските кресла и разпределението на силите.

Междувременно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че "единственият шанс да се случи нещо добро в България е да подкрепим втория мандат на ПП-ДБ". На заседание на парламентарната група, по традиция излъчвано във Фейсбук, той добави, че личното его не е по-важно от стабилността на България, въпреки че решението да се откажат от своя мандат било "много трудно". Борисов също не каза дали по време на преговорите с втората политическа сила са поискали места  в изпълнителната власт, за каквито настояваха преди седмици с тезата за "равно участие" и "споделена отговорност".

Според източници на OFFNews от "Продължаваме промяната" в проектокабинета, който ще бъде предложен с втория мандат, ще има само един кадър на ГЕРБ - Мария Габриел, която ще бъде вицепремиер и министър на външните работи, а след девет месеца ще замени Денков и ще стане премиер. Освен това в състава на МС няма да има други вицепремиери.

Очакванията са ПП-ДБ да предложи същия състав и структура на кабинет, който лансираха преди седмици. Според информация на OFFNews в момента се водят разговори с номинираните министри, като поне трима от тях са разколебани дали искат да участват в правителство, избрано с подкрепата на ГЕРБ. На този етап акад. Николай Денков се опитва да ги убеди да бъдат част от състава на кабинета отново.

Представители на "Демократична България" не участват на преговорите за постове и няма да участват в кабинета. Причината е тяхното искане в проектокабинета да има само експерти, но не и ярки политически лица, за каквито настояват коалиционните им партньори от "Продължаваме промяната". В състава на кабинета, който бе обявен на 2 май, участваха хора от ръководството на партията като Асен Василев и Даниел Лорер, както и бивши и настоящи депутати, сред които Радослав Рибарски, Милен Матеев, Христо Даскалов и Георги Гвоздейков.

Очаква се в близките дни новата коалиция да финализира проектокабинета и съставът му да бъде потвърден от органите на партиите. След това той ще бъде обявен публично. Представители на ПП твърдят, че имената няма да се обсъждат и съгласуват с ГЕРБ. От партията на Бойко Борисов обаче имаха критики към номинацията за социален министър - Иван Кръстев. Той е бивш зам.-министър на социалната политика в кабинета "Петков". Кръстев е член на БСП, което в началото на месеца бе потвърдено от Корнелия Нинова. Освен това той е участвал в чествания за  Безсмъртният полк и дори има негова снимка с георгиевска лента. Нагласите в партията на Кирил Петков и Асен Василев обаче са в другия полюс.  Според тях той трябва да остане заради експертния принос, който би имал към кабинета.

Напрежение

Непосредствено след изборите лидерите на ПП декларираха, че няма да подкрепят кабинет с първия мандат или с участието на ГЕРБ, като органите на партията са имали такова решение. То обаче е изменено на заседание на Националния съвет на ПП в края на миналата седмица, заради променящата се ситуация. Представители от ПП-ДБ, с които OFFNews разговаря, говорят за напрежение в коалицията заради участието на политически лица в кабинета.

По-рано днес Николай Събев, бивш министър в кабинета "Петков", се извини на последователите си, които бил подвел. По-късно извинение дойде и от Кирил Петков: "Не спазихме обещанието си, извинявам се. Това е най-доброто, което можехме да сторим."

Любопитното е, че такова се появи и от редиците на ГЕРБ. Вчера депутатът Делян Добрев се извини за сгрешена прогноза от 9 май, когато във Фейсбук написа: "Правителство ще има с премиер от ГЕРБ!"

Какво предстои

След като ГЕРБ-СДС се отказаха от първия мандат и вчера Мария Габриел върна папката за структура и състав на МС празна предстои политическата рулетка отново да се завърти. Вчера президентът Румен Радев заяви, че в "следващите дни" ще връчи втория проучвателен мандат на ПП-ДБ. Очакванията са това да се случи в четвъртък или петък. След това кандидатът за премиер акад. Николай Денков ще има седем дни, за да се върне на "Дондуков 2" с готов проектокабинет. Той ще бъде избран след гласуване в пленарна зала. За да мине, ще са нужни 121 гласа, които вече не са пречка, тъй като групите на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС разполагат с общо 133 депутати.

Как стигнахме до втория мандат

За втория мандат се заговори още миналия понеделник, когато БСП изненадващо обяви, че спира преговорите за първия мандат и няма да подкрепи проектокабинета "Габриел". Така шансовете за редовно правителство с първия мандат на ГЕРБ се превърнаха в хипотези, тъй като гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН не стигат. (Минути преди полунощ в неделя лидерът на ИТН Слави Трифонов смени курса и обяви, че няма да подкрепи кабинет на "Мария Габриел". Три дни по-рано той декларира обратното - подкрепа за експертен кабинет с мандата на ГЕРБ - б.а.) Трите формации разполагаха общо със 116 гласа, а необходимите за избиране на кабинет са 121. Тук имаше една опция - падащ кворум. Така няколко изненадващо разболели се депутати биха могли да помогнат за избирането на бившата еврокомисарка за премиер. От своя страна Мария Габриел декларираше, че ще изпълни мандата. Това обаче не се случи и при връщането му тя декларира, че няма как да разчита на задкулисни договорки. Няколко часа по-късно дойде коментар и от Борисов: "Пет ангели да слязат от небето, от 116 да станат до 121 - аз мога отсега да ви напиша заглавията: "Купиха", "Продадоха се", "Уйдурма."

Гешев топи шансовете за кабинетa 'Габриел'

Подготвянето на почвата за втория мандат започна по време на срещата между Мария Габриел и лидерите на новата коалиция. Тогава Кирил Петков не затвори вратата за първия мандат напълно и добави, че ще запознаят партийните структури с резултатите от разговора с ГЕРБ. След това в групата на ПП се е чуло името на Мария Габриел като потенциален министър в кабинет с техния мандат. Тя самата обаче категорично обяви, че би отхвърлила подобна оферта, което в крайна сметка не се случи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

2

alfakentavur

23.05 2023 в 15:57

Кой е той?????

2099

1

Mateevk

23.05 2023 в 15:49

Няма място в този кабинет за участник в Безсмъртния полк. Това е гавра.
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews