Quantcast

Реформаторите на битка с монопола на Lafka

OFFNews Последна промяна на 02 април 2014 в 21:41 5666 16

Радан Кънев.
Радан Кънев.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев представи позицията на Реформаторския блок за прекратяване на монопола на „Лафка“ пред вицепремиера по икономическото развитие Даниела Бобева.

Бобева прояви компетентност и разбиране към повечето от предложенията ни, включително към тези, които предполагат прозрачност и засягат отдаването на големи лотове. Обсъдихме с нея възможностите тези предложения да бъдат превърнати в закони - основно Закона за защита на конкуренцията, Закона за обществените поръчки и Закона за общинската собственост, заяви Радан Кънев.

Той обясни, че ако необходимите промени в закона не бъдат внесени, ще "трябва да гледаме по-нагоре от Бобева", като изброи редица предложения, които е дал - създаване на ограничения за броя на общински обекти, заемани от един собственик, създаване на забрана за отдаването под наем на цели пакети - като всички автобусни спирки или всички позиции в метрото.

Кънев добави, че с Даниела Бобева са обсъдили и проблемите на Комисията за защита на конкуренцията.

"Тази комисия много пъти е доказвала, в 93% от случаите се е произнасяла в полза на монополиста", посочи лидерът на ДСБ.

Ето и пълния текст на позицията на РБ срещу "Лафка"

Ние от РБ сме разтревожени от агресивното завземане на публични търговски площи в цялата страна и изтласкването от пазара на хиляди малки фирми в полза на олигархичните интереси на една финансово-медийна група под търговската марка „Лафка”. Това създава огромен обществен проблем и задълбочава икономическата криза. Тревожно е, че става с активното съдействие на общинската власт.

Проблемът има решение.

1. Призоваваме процедурите по отдаване на общински обекти с търговска цел да бъдат спрени незабавно.

2. Реформаторският Блок има конкретни предложения за промени в законодателството, чрез които:

- да се въведат критерии за максималния брой и пазарен дял на наетите обекти от едно лице или група свързани лица, според големината на всяка община;

- да се провеждат конкурсни процедури за всеки отделен общински обект и така се прекрати практиката по отдаването в лотове на общински обекти;

- да се стандартизират и електронизират всички процедури по отдаване на общински обекти под наем;

- да се публикуват всички договори за наем при тяхното сключване.

3. Настояваме Министерски съвет да използва възможностите си за законодателна инициатива и да прекрати злоупотребите с концентрация на пазарна сила.

Само по този начин ще се запазят възможностите за оцеляване на малкия бизнес и препитание на десетки хиляди семейства.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.04 2014 в 18:20

Бе на лица с яркочервени вратовръзки нямам вяра. Тея са си комунета.

03.04 2014 в 17:21

Учениците в България учат по учебниците на еврея нацист Джордж Сорос,българите всички са в кредитното робство на еврейските банки,интернета еврейски,телевизията,Мобилтел-Лев Леваев евреин,в Москва командват евреи,Москва е отделна държава каково образувание в тялото на русия,смучи,смучи....

03.04 2014 в 17:15

Бат Сандо ,коя телевизия или кой вестник в Русия са руска собственост,кажи поне един информационен портал с руски собственици,аз сега живея в Москва ,5 години съм тука ,..всички органи на пропагандата са ЕВРЕЙСКИ,мога да ти напиша точно собствениците?.В България ми кажи кой вестник е български и телевизионен канал?

03.04 2014 в 16:44


О"Сандо,
къв ти е проблема? Нали пратихме малък Пицко, ковчежника на Баце да управлява ВТБ?

03.04 2014 в 14:11

... пробемът е, че средствата за масова информация са се запътили да станат 100% руска собственост, и то частна, по веригата лаФка - КТБ - ВТБ(ВнешТоргБанк) - банк "Россия" - офшорки.

... и бонбоките шЪ стаат - конфеточки, панимайш...

... първо БЕХ,ерепетата, а после и веитата - пак по същия канал

03.04 2014 в 12:46

"как кого бе ?
визирам пожарникарчето от банкя, дето е чело само винету и дето е ръфало филиите с мас, преди да стане оперативно интересното лице от делото "буда".
сега по-ясно ли е или си си тъп по рождение ?"
................................................
Тодоре, от написаното, се вижда колко си начетен...Седнал си да пишеш за Бойко, колко бил неграмотен и че е прочел само Винету /все едно си му бил в спалнята та си видял лично/, а ти сигурно и него не си прочел. Само си погледни правописа колко правописни грешки си направил. За теб няма главни букви при започване на изречение, при изписване на собствено име??? А за просташкият ти език да не говорим.Явно носиш в себе си селски произход и се срамуваш от него, затова говориш с ирония за "филиите с мас". Според теб всеки който яде филии с мас е неграмотен, прост и недостоен ли??? Това е много показателно Ти какъв човек си...

03.04 2014 в 10:33

как кого бе ?
визирам пожарникарчето от банкя, дето е чело само винету и дето е ръфало филиите с мас, преди да стане оперативно интересното лице от делото "буда".
сега по-ясно ли е или си си тъп по рождение ?

03.04 2014 в 10:01

Мда, явно за "демократите" въпросните лафки са цигари и бонбони са много по-важен проблем от ВЕИ-тата за народонаселението:)
Айде, то всички разбрахме, че сте част от ПР отдела на корпорацията на Прокопиев, ама защо тогава се натискате и за държавна субсидия?

03.04 2014 в 09:41

... либерализация за визите за "руснаци" - процедурата не можело да трае повече от 3-4 минути,след три посещения автоматично да се издава и беге - паспорт, ясно!

... очаквам въвеждане на изходни визи за българи към ЕС
... останаха само ерепетата и парламента може да го закриваме...

... журналята да си опичат акъла, както е казал карадере_архитекта... айде, приятен ден!

03.04 2014 в 09:32

Радане, а няма ли да спреш инвазията на ВЕИ парковте, заради които плащаме майка си и баща си пари за ток или първо ще попиташ Кунева и Прокопиев дали може??