Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Реформаторите на битка с монопола на Lafka

OFFNews 02 април 2014 в 21:41 6382 16

Радан Кънев.
Радан Кънев.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев представи позицията на Реформаторския блок за прекратяване на монопола на „Лафка“ пред вицепремиера по икономическото развитие Даниела Бобева.

Бобева прояви компетентност и разбиране към повечето от предложенията ни, включително към тези, които предполагат прозрачност и засягат отдаването на големи лотове. Обсъдихме с нея възможностите тези предложения да бъдат превърнати в закони - основно Закона за защита на конкуренцията, Закона за обществените поръчки и Закона за общинската собственост, заяви Радан Кънев.

Той обясни, че ако необходимите промени в закона не бъдат внесени, ще "трябва да гледаме по-нагоре от Бобева", като изброи редица предложения, които е дал - създаване на ограничения за броя на общински обекти, заемани от един собственик, създаване на забрана за отдаването под наем на цели пакети - като всички автобусни спирки или всички позиции в метрото.

Кънев добави, че с Даниела Бобева са обсъдили и проблемите на Комисията за защита на конкуренцията.

"Тази комисия много пъти е доказвала, в 93% от случаите се е произнасяла в полза на монополиста", посочи лидерът на ДСБ.

Ето и пълния текст на позицията на РБ срещу "Лафка"

Ние от РБ сме разтревожени от агресивното завземане на публични търговски площи в цялата страна и изтласкването от пазара на хиляди малки фирми в полза на олигархичните интереси на една финансово-медийна група под търговската марка „Лафка”. Това създава огромен обществен проблем и задълбочава икономическата криза. Тревожно е, че става с активното съдействие на общинската власт.

Проблемът има решение.

1. Призоваваме процедурите по отдаване на общински обекти с търговска цел да бъдат спрени незабавно.

2. Реформаторският Блок има конкретни предложения за промени в законодателството, чрез които:

- да се въведат критерии за максималния брой и пазарен дял на наетите обекти от едно лице или група свързани лица, според големината на всяка община;

- да се провеждат конкурсни процедури за всеки отделен общински обект и така се прекрати практиката по отдаването в лотове на общински обекти;

- да се стандартизират и електронизират всички процедури по отдаване на общински обекти под наем;

- да се публикуват всички договори за наем при тяхното сключване.

3. Настояваме Министерски съвет да използва възможностите си за законодателна инициатива и да прекрати злоупотребите с концентрация на пазарна сила.

Само по този начин ще се запазят възможностите за оцеляване на малкия бизнес и препитание на десетки хиляди семейства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!