Quantcast

Реформаторите искат ново преброяване на бюлетините от евроизборите

OFFNews Последна промяна на 04 юни 2014 в 21:30 4798 8

Реформаторският блок внесе искане до Президента, НС, МС, ВКС, ВАС и Главния прокурор за сезиране на Конституционния съд за незаконност на изборните резултати.

Лидерите на петте партии от Реформаторския блок и проф. Тодор Танев от Гражданския съвет на РБ подписаха искането за оспорване законността на избора на 17-ти член на Европейския парламент.

Реформаторите искат Конституционният съд да се произнесе по законността на избора на базата на повторно преброяване на бюлетините.

Основанията на РБ за искането са нарушения на Конституцията и на действащия Изборен кодекс, както и редицата сигнали за нарушения, сред които реформаторите описват следните:

1. Откриване на изборния ден и провеждането на изборите при непълен състав на секционните избирателни комисии (СИК), както и участие в състава на секционните комисии на хора, които нямат право да бъдат членове на комисиите;

2. Лоша организация, грешки в работата и неподготвеност на избирателните комисии, недостатъци на изборните книжа, които водят до опорочаване на волята на избирателите – развалени копирни машини, свършили тонери; липса на обучение на членовете на СИК;

3. Гласуване в чужбина, извършено в противоречие с правилата на ИК

4. Купуване на гласове в изборния процес в редица райони и избирателни секции – данни за събиране на лични документи и лични данни, видно от редица тв предавания, излъчени в изборния ден;

5. Контролиран вот чрез множеството регистрирани наблюдатели с неясна цел, което води до ограничаване свободата на волеизявлението на избирателя;

6. Контролиран корпоративен вот;

7. Недопускане на представители на партии/ коалиции в секции поради формални прчини, поради което се възпрепятства непосредствения контрол върху изборния процес;

8. Отказ от предоставяне на копие на секционни протоколи или отказ на предоставяне на копие от приложенията на секционните протоколи;

9. Ненавременно произнасяне или отказ от произнасяне на СИК и/или РИК по отношение отказ за преброяване на преференциални гласове за водачи на листи; самият факт на неправилно преброяване на преференциите е съществено нарушение на изборните правила, допуснато от избирателните комисии и непосредствено влияещо върху справедливостта и прозрачността на избирателния процес. ЦИК отказват повторно преброяване с аргумент, че няма съществено несъответствие в резултатите, което е абсолютно невярно заключение. Масово в секционни комисии се разпространява и приема становището, че преференциите за водача не се брояли, което е в противоречие с решение № 398-ЕП на ЦИК. С последното решение не само СИК не са се съобразили, но и РИК, до които Реформаторскит блок е подал съответните жалби устно и писмено в изборната нощ и непосредствено след нея; Повторното преброяване, което изискваше справедливостта и правилното отчитане волята на избирателя, беше отказано по неясни съображения.

10. Достъпът на избирателите до секциите е ограничаван най-вече на лица с увреждания;

11. Не са взети мерки за запазване на тайната на вота – това се наблюдава при откъсване на отрязъка от бюлетината, която е сгъната неправилно, както и в секции секции с прозорци в тъмната стаичка и пряка видимост към действията на избирателя;

12. Грешки в генералното преброяване – води до неточно определяне на изборния резултат и прави избора на член на Европейския Парламент, за който е определен последният 17-ти мандат, незаконосъобразен; и др.;

13. Протоколи от секции съдържащи данни, че всички избиратели в тези секции са гласували само и единствено за една и същата политическа партия;

14. Протоколи от секции с неточни данни.“

В искането на РБ се цитират и редица сигнали от неправителствени организации, които са били наблюдатели на изборния процес.

„Масовото нарушаване на закона при броенето и отразяването в протоколите на гласовете за водачите на листите е довело и до сериозни нарушения при броенето и отразяването в протоколите на гласовете за партии, коалиции и инициативни комитети“, пише в искането на РБ.

Това сериозно рефлектира върху изборния резултат и се явява съществен порок. ЦИК се базира на погрешни данни при преброяването и неправилно разпределя мандатите по партии и кандидати, категорични са реформаторите.

РБ посочва и над 120 секции с непреброени гласове, които въпреки редица Решение на ЦИК по жалби на РБ, не са били коригирани.

„Ясно е, че несъответствието може да бъде открито само при повторно преброяване, а ЦИК изискват доказателства за несъответствието, за да възложат преброяването. Това е омагьсан кръг, чийто последствия са катастрофални за вменените на новоизбраната ЦИК функции да осигурят точно, вярно и справедливо отразяване на резултата от проведените избори“, подчертава в документа Реформаторският блок.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.06 2014 в 16:05

абее да нискат преброяване че може и без този мандат да си останат реформаторите

05.06 2014 в 10:43

Тази женица място не може да си намери от яд.

05.06 2014 в 09:58

Уникалната наглост на другарката Пръмова.

Преференциите за Меглена Кунева не били отразени и от Реформаторският блок засипват с жалби ЦИК. Исканията на водачката в листата е за повторно преброяване на бюлетините в общо 87 секции. Това е видно от регистъра с жалбите, публикуван на сайта на ЦИК.
Те са отправени от юриста Стамен Янев, който е в Изпълнителния съвет на партията на Кунева и е упълномощено лице за контакти с ЦИК при регистрацията на реформаторите. Партньорите на Кунева от ДСБ не знаят за тези жалби.


Хайде бе редакцийката, проверете има ли такива "жалби" от това лице?
Айде още малко улеснения. Да има откъде да започнете:
Първата жалба е от 27 май, два дни след вота. С нея се иска повторно преброяване на бюлетините в 14 секции в столичния район "Красно село" и 9 - в "Младост", и в една в Димитровград.


04.06 2014 в 23:02

Балкански, а така касиране и
направо две в едно заедно с
едни парламентарни.


04.06 2014 в 21:53

Eй сега ще се види кой е против прегласуване и го е страх от нови избори. Вече три партии искат касиране на тези избори, обаче някои други се ослушват гузно.

04.06 2014 в 21:44

Абе нещастници смотани! Вместо да идете да покрепите лекарите от "Спешна помощ" срещу грозотията-министър, вие бюлетини ще броите! Затуй няма да вземете повече проценти наесен - защото се занимавате с пъпа си. Миналата година хората се скъсваха да протестират по площада, а вие си бъркахте в носа. Не ги подкрепихте, за да не върнат Боцата на власт. Защото за вас той беше по-голямо зло от червената чума.
Смотаняци!

04.06 2014 в 21:43

Вчера бяха всички победители, днес всички са огорчени и искат преброяване ...
И аз искам, даже всенародно преброяване, като сериал или тв викторина - дрррраги зрители, екскклузивно,пряко и на живо, днес в "Референдум" ще се броят бюлетините от Бобов дол, да се готви Столипиново ..

04.06 2014 в 21:41

К'во стана тя, 25г. се лъже и маже а сега изведнъж изборите не били наред, досега само Гроб не съм чул че не доволни, не са ми любимци, ама при едни нови избори май те могат да намажат по-дебела филия.

Аре гробарите, имате пак златен шанс, искайте и вие касиране на изборите!!!