И "Атака" поиска касиране на изборите

OFFNews Последна промяна на 04 юни 2014 в 14:57 1927 6

Магдалена Ташев

Кандидатите за евродепутати от „Атака” Магдалена Ташева, Павел Шопов и Явор Нотев оспорват законността на проведените избори в жалба до главния прокурор Сотир Цацаров.

Жалбата е на основание чл.394,ал.1 от ИК, който гласи, че кандидатите за членове на Европейския парламент могат да оспорят законността на вота в 7-дневен срок от обявяването на решението с резултатите от изборите от Централната избирателна комисия.

Според Изборния кодекс, те могат да го направят пред президента, Министерския съвет, Върховния касационен съд, Върховния административен съд и главния прокурор, които да сезират КС или да съберат подписите на най-малко на една пета от народните представители и сами да го направят.

От "Атака" са избрали да подадат жалбата си пред Цацаров, като освен това ще се опитат да съберат и необходимите подписи на депутати.

Така партията ще може да представи искането си директно пред Конституционния съд, който единствен може да признае незаконосъобразността на евровота. От партията са започнали събирането на необходимите 48 подписа, като обявиха, че ще търсят подкрепа от народните представители от Коалиция за България.

Според депутатите от Атака по време на изборите са допуснати съществени нарушения на Изборния кодекс, които са довели до опорочаването и незаконосъобразността им.

В жалбата до главния прокурор пише:

„На първо място, при провеждането на изборите беше установено безспорно, че е налице масово купуване гласовете на избирателите, с което престъпление се опорочават изборните резултати и се получава така, че те не отразяват действителната воля на гласоподавателите. От тук идва и незаконосъобразността на изборните резултати, тъй като те не отразяват реалната воля на народа. Въпреки многобройните доказателства за това закононарушение, компетентните държавни органи не взеха своевременно мерки.

На второ място, резултатите от изборите бяха опорочени и от изразходването на значителни парични средства с неясен произход, при провеждането на избирателната кампания.Това събужда сериозни съмнения кои финансови кръгове са осигурили тези средства, както за провеждането на изборната кампания, така и при масовото купуване на гласове при упражняване правото на вот.

По такъв начин изборните резултати са манипулиран и за членове на Европейския парламент са избрани кандидати, които не представляват българския народ, а определени икономически кръгове. С оглед на гореизложеното и на основание чл.394, ал.2 от Изборния кодекс, въз основа на настоящата жалба, Ви моля да сезирате с мотивирано искане Конституционния съд на Република България да се произнесе по законосъобразността на избора на членове на Европейския парламента на изборите проведени на 25 май 2014г.”

Днес от НФСБ също обявиха, че внасят искане за касиране на изборите. Техните основания са свързани с изборни нарушения в Изборния кодекс и във Венецианската конвенция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови