Реформаторите искат ДАНС да запази подслушването

Юлиан Христов 10 декември 2014 в 16:41 5975 2

ДАНС може и да запази дирекцията си за технически операции и с това възможността за подслушване. Това ще стане, ако бъде възприето предложението на Реформаторския блок за промени в Закона за МВР.

Промените в Закона за МВР, които бяха внесени от ГЕРБ, освен изваждане на ГДБОП от ДАНС, предвиждат и "разтоварването" на контраразузнаването от възможността да подслушва. Това ще стане с изваждането на дирекцията за технически операции и вливането ѝ в Държавната агенция за технически операции (ДАТО).

С обратно предложение председателят на вътрешната комисия в парламента Атанас Атанасов възнамерява между първо и второ четене на закона да внесе промени, с които да бъде запазено техническото звено в ДАНС. То обаче ще има ограничени възможности и ще се използва само за "определен тип деяния". Аргументите на Атанасов са свързани с това, че ако има злоупотреби в ДАТО или теч на информация от агенцията, трябва да има работещ контролиращ инструмент за противодействие. 

Именно по подобен начин ДАНС разкри през февруари служителка на ДАТО, която търгуваше с информация

Предложението на Реформаторите съвпада с това на опозицията от БСП-Лява България, които засега декларират принципното си съгласие да подкрепя подобни промени. Не е ясно обаче как точно ще се случи това, тъй като от БСП и ДПС днес по същество гласуваха против промените в ЗМВР, които скоро трябва да влязат на първо четене в пленарна зала. 

Промените предвиждат още от ДАНС да бъдат отнети и функциите по разследване, а агенцията да остане по същество аналитична структура. Това ще стане, като от нея бъде извадена и дирекцията за борба с организираната престъпност, която при правителството на Пламен Орешарски беше извадена от МВР и влята в ДАНС. Новите промени връщат дирекцията в МВР.

Опозития не е съгласна с тези промени, тъй като, според тях, се възстановява действието на "модела Цветанов". Според Атанас Мерджанов от БСП промените се правят "на инат". Аргументите му срещу закона са, че той няма финансова обосновка - нещо, с което ГЕРБ оправдаваха недостига на пари в МВР и поискаха допълнително средства в актуализацията на бюджета за тази година. 

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов пък веднага контрира, че "моделът Цветанов" е доказал своята ефективност, а голяма част от него представлява запазване на структурите и кадрите, назначени преди това от Румен Петков.

Освен изваждането на ГДБОП от ДАНС, законът предвижда и няколко други важни промени. С една от тях се коригират изискванията за стаж, на които трябва да отговаря главният секретар на МВР, както и възможността за отстраняването му при системно неизпълнение на служебните задължения. В ЗМВР, приет в мандата на правителството на Пламен Орешарски, тази възможност беше премахната, което правеше главният секретар практически несменяем за петгодишен период. 

Промените предвиждат още президентът да може да назначава с указ главния секретар - правомощие, което му беше отнето от предшния парламент. В преходните и заключителни разпоредби на закона аналогични промени са въведени и за председателя на ДАНС.

Според левицата промените в ЗМВР се правят единствено, за да бъде отстранен действащият в момента главен секретар на МВР Светлозар Лазаров

Законопроектът беше приет от депутатите в комисията с гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок, АБВ и Патриотичния фронт.

Днес в комисията бе прието и предложението на Реформаторите, с което ще се въведе изискването по време на протести полицаите да носят отличителен бадж, на който да има изписан номер. По този начин се цели полицаите да не остават анонимни и да не се възползват от възможността да превишават правата си. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!