Реформаторите внесоха промени в Закона за МВР

Те предвиждат полицаите да са с личен номер на видно място

Нели Чолашка 04 ноември 2014 в 10:09 9358 10

Депутати от Реформаторския блок са подготвили и внесли в деловодството на Народното събрание проект на промени в Закона за МВР.

Той се състои само от два параграфа и предвижда полицаите, които охраняват протести, митинги и спортни мероприятия, да носят на видно място идентификационен номер, позволяващ последваща идентификация на самоличността на съответния служител.

Предлага се още полицаите, които не носят съответния номер на видно място на униформата, да бъдат глобявани с 200 лв. плюс санкция за прекия им ръководител.

Ето и мотивите на вносителите, сред които е и ген. Атанас Атанасов, бивш шеф на Национална служба "Сигурност":

ЗМВР задължава служителите на МВР да се легитимират при изпълняване на служебните си задължения. Това, съгл. действащия чл. 151, се осъществява чрез представяне на личен знак или карта. Последните служителите на МВР обикновено носят по джобовете си, като при изискване следва да ги извадят и представят на проверяваното лице.

Предвид обикновено усложнената ситуация при охраната на масови мероприятия, горните действия по изваждане и представяне с оглед легитимацията на даден служител на МВР са свързани със затруднения и нерядко съответния служител на МВР отказва да го направи. Това, освен че съставлява нарушение на ЗМВР, внася допълнителен елемент на напрежение сред хората, участници в масовата проява, тъй като те се опасяват от евентуална недобросъвестност и дори злоупотреби със сила на служителите на МВР, които така на практика остават анонимни.

Допълнително, при охрана на масови мероприятия, сега действащата процедура по легитимиране на служителите на МВР, е възможно, освен неудобство, да създаде опасност за здравето и живота на самите служители, тъй като последните се ангажират с несвойствени действия и отклоняват вниманието си.

Поставянето на видно място на външната дреха на служителите на МВР на идентификационен знак ще позволи тяхната идентификация на последващ етап, в случай на необходимост, като допълнително ще дисциплинира и участниците в масови прояви, и самите охраняващи проявата служители на МВР.

В краткия си мандат предишния парламент успя да приеме чисто нов Закон за МВР, който беше яростно критикуван от депутатите на ГЕРБ.

Очаква се в този мандат те да променят закона на БСП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!