Quantcast

Реформаторите внесоха промени в Закона за МВР

Те предвиждат полицаите да са с личен номер на видно място

Нели Чолашка Последна промяна на 04 ноември 2014 в 10:09 8244 10

Депутати от Реформаторския блок са подготвили и внесли в деловодството на Народното събрание проект на промени в Закона за МВР.

Той се състои само от два параграфа и предвижда полицаите, които охраняват протести, митинги и спортни мероприятия, да носят на видно място идентификационен номер, позволяващ последваща идентификация на самоличността на съответния служител.

Предлага се още полицаите, които не носят съответния номер на видно място на униформата, да бъдат глобявани с 200 лв. плюс санкция за прекия им ръководител.

Ето и мотивите на вносителите, сред които е и ген. Атанас Атанасов, бивш шеф на Национална служба "Сигурност":

ЗМВР задължава служителите на МВР да се легитимират при изпълняване на служебните си задължения. Това, съгл. действащия чл. 151, се осъществява чрез представяне на личен знак или карта. Последните служителите на МВР обикновено носят по джобовете си, като при изискване следва да ги извадят и представят на проверяваното лице.

Предвид обикновено усложнената ситуация при охраната на масови мероприятия, горните действия по изваждане и представяне с оглед легитимацията на даден служител на МВР са свързани със затруднения и нерядко съответния служител на МВР отказва да го направи. Това, освен че съставлява нарушение на ЗМВР, внася допълнителен елемент на напрежение сред хората, участници в масовата проява, тъй като те се опасяват от евентуална недобросъвестност и дори злоупотреби със сила на служителите на МВР, които така на практика остават анонимни.

Допълнително, при охрана на масови мероприятия, сега действащата процедура по легитимиране на служителите на МВР, е възможно, освен неудобство, да създаде опасност за здравето и живота на самите служители, тъй като последните се ангажират с несвойствени действия и отклоняват вниманието си.

Поставянето на видно място на външната дреха на служителите на МВР на идентификационен знак ще позволи тяхната идентификация на последващ етап, в случай на необходимост, като допълнително ще дисциплинира и участниците в масови прояви, и самите охраняващи проявата служители на МВР.

В краткия си мандат предишния парламент успя да приеме чисто нов Закон за МВР, който беше яростно критикуван от депутатите на ГЕРБ.

Очаква се в този мандат те да променят закона на БСП.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.11 2014 в 23:00

Пак се почна с изцепките на политиците неуки. Ами нали затова са номерата на значките. За какви глупости говорят.? Същата изцепка направи и Ц. Ц. когато се изказа за наредбата....

05.11 2014 в 13:27

Чакайте де още не сте седнали на креслата и почнахте с простотийте.Да си носим и ЕГН на реверите не ще те ли

05.11 2014 в 12:53

Ne be za da sa dovolni vsi4ki predlagam:Kogato"kulturnite grajdani) u4astva6ti v masovite bezredici plyat,psuvat,ritat,zapla6vat,blaskat i hvarliat kamani po policaite,to togava 4engetata da svaliat kaskite i predpaznite jeletki i vseki da si proiznasia silno i dobre razbiraemo za "kulturnite i mirni" grajdani i fenove, trite imena-to4en adres i EGN.A ne ne po dobre vie bednite i gorki upravliava6ti "ne gladni za vlast i pari" priemete zakon ot Sofia do Burgas po magistralata da se narediat BG policaite sas svaleni ga6ti i dobre nadupen ta da moje vseki nagruben ot tiah "tai nevinen,kulturen,mil i skap" narkoman,ubiec,kradec,iznasilva4,iamnik i vs bokluci da minavat i da im go slagat otzad.A nakraua vie vlast ima6tite minete im razdaite na slujitelite na MVR po edin prezervativ i gi ubedete 4e ste im zad garba i te triabva savestno da si var6at rabotata.

05.11 2014 в 10:43

Смислено и добро начало.

04.11 2014 в 22:41

Да това е най важното в този момент, а не кризата с КТБ, стотици хиляди мизерстващи хора и още куп проблеми.Браво страшна реформа!!!

04.11 2014 в 16:19

"като допълнително ще дисциплинира и участниците в масови прояви, и самите охраняващи проявата служители на МВР."
И как точно ще дисциплинира протестиращите бе? Аман от разбирачи!

04.11 2014 в 10:58

Ай сиктир бе, това ли е НАЙ-ВАЖНАТА реформаторска промяна.. Цялата ни държава е потънала в блатото и фалита чука на вратата на банки и институции, потънали сме в благини, та сега започнахме да се окопаваме във властта, преди да сме я взели още... браво, да знаем кой полицай после да привикваме в МВР-то, че нали там се целят реформаторите, сакън да не изтърват на слушалка какво мисли Боко и Цецо...на фона на всичко, което се случва и спешните неща, които трябва да се направят, щеше да звучи логично, ако се казвахте Атака, а не РЕФОРМАТОРИ!!! Похабих си гласа за вас, да си играете на игрички.. На следващи избори да знаете, всички тъпанари тласкате държавата към някоя националистическа партия, да речем Фронта ще вземе поне 20% - това го слушам от познати, от случайни хора, из магазините, из метрото...всеки вика - абе щяхте да ядете дървото вие политиците и нахалните мангасари, ако фронта беше взел още някой друг процент...

04.11 2014 в 10:56

докато едни са в парламента, за да представят циркови номера и не са в състояние да предложат нещо повече от смяна на часовото време, други отстояват ценности и защитават интереса на гражданското общество.

04.11 2014 в 10:39

Отдавна никой не смята полицаите за пазители на реда. На престъпниците не им пука от тях (все пак от едно място се хранят), а нормалните хора като видят полицай, първата мисъл която протича не е, че се чувстват по-сигурно от факта, че наоколо има "пазител на реда", а се притесняват, че най - малкото може да си измислят нещо, за което да се заядат, а в много случаи и доста по кофти неща...

04.11 2014 в 10:19

Сега ще проличи кой е за правова държава и кой е за милиционерщина-инструмент на мафията.