Реакции за разпита на Петков: От 'разпитващ цар' и 'пиар акция' до 'рутинно действие'

ГЕРБ призоваха премиера да не се излага и да не ходи с изрезки от вестници във ВКП

Йорданка Веселинова 09 февруари 2022 в 13:25 5699 1

Снимка parliament.bg

"Разпитващ цар", "самозабравил се главен прокурор" и "рутинно действие" - такива са политическите реакции за разпита на премиера Кирил Петков във Върховната касационна прокуратура днес.

Председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров заяви, че списъкът с 19 имена, с който Петков отиде на разпит, представлява информация, известна на цялото общество. По думите му няма видими доказателства за работата на прокуратурата по тези въпроси.

"Всички (коалицията) стоим плътно зад премиера, че това е една форма на пиар акция и реакция на страх", бе категоричен той и добави, че те нямат доверие в работата на прокуратурата, очакват оставката на Гешев и това е причината да определят тази му реакция като "донякъде предвидима".

Хамид Хамид от ДПС заяви, че "не е ясно кой кого ще разпитва".

"Държава, която си има цар, сигурно царят разпитва, нямам идея. Най-вероятно царят има такива правомощия в някои държави. Обърнете се към цар Киро."

Тома Биков от ГЕРБ-СДС пък определи днешния разпит на Петков като "рутинно действие".

"Прокуратурата предприема, доколкото виждам, едно рутинно действие и иска информация от министър-председателя, под чието ръководство са всички служби и МВР - всички органи, които събират някакви доказателства. Най-нормалното нещо е той да предостави тези доказателства на прокуратурата. И не го викат на разпит, а трябваше да отиде там дори без да го викат. Дано не отиде с изрезки от вестници там, защото това означава, че ще се изложи. Може да сме му опозиция, но и за нас не е приятно българският премиер да се излага."

"Ние не сме миналото, ние сме бъдещето", заяви Биков в отговор на въпрос по повод изказването на президента Румен Радев, че ако съдебната реформа не се случи, то миналото ще потърси реванш.

Ивайло Мирчев от "Демократична България" заяви, че застават плътно зад премиера. По думите му главният прокурор се е "самозабравил".

"Г-н Гешев очевидно се е самозабравил и проявява определена слабост в момента. Не бих искал да предполагам, че това е нещо различно. Коалицията застава изцяло зад премиера в тази ситуация."

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов отказа да коментира темата. Той подкрепи съдебната реформа и смяната на главния прокурор, но в изказването му проличава тезата за доказване на твърденията - основна за реториката на ГЕРБ-СДС.

"Бих посъветвал Кирил Петков да е малко по-смел и когато излиза да говори за това, да не чете. Да излъчва малко повече смелост и решителност. Когато кажеш "А", трябва да кажеш и "Б". Ако кажеш, че Гешев е корумпиран, иди докажи и му кажи в очите", заяви той.

От "Има такъв народ" също заявиха, че подкрепят премиера. Станислав Балабанов препотвърди, че коалицията ще държи на поетия ангажимент за съдебната реформа.

Президентът Румен Радев пък определи разпита на Петков като "форма на институционално изнудване".

Как една среща завърши с покана за разпит?

В понеделник по време на брифинг в Министерски съвет беше направен опит за връчване на призовка на премиера. Връчване така и нямаше и се отложи заради включените камери. В крайна сметка поканата за обяснения пред прокурор беше връчена ден по-късно.  

Поводът за това стана петъчната среща между Кирил Петков и Иван Гешев, по време на която премиерът е заявил, че в страната има 10 души, които са в основата на корупцията. Тези му твърдения му донесоха и призовка. По-късно той заяви, че с удоволствие ще свидетелства, но и ще пита прокурорите за случаи като „Барселонагейт“, „Мата Хари“, „Осемте джуджета“, магистралите, ББР и други.

Последва и реакция на прокуратурата - първо прокуратурата препоръча на Петков да чете интернет страницата ѝ, където пишело всичко по темите от висок обществен интерес, а след това съобщи, че започват проверка на списък от лица, посочени от премиера.

Вчера стана ясно, че Гешев е дал обяснения пред ВКП, а разпитът на премиера ще се проведе днес.

По обяд Кирил Петков влезе на разпит във ВКП с папка с 19 имена. По думите му това са хора, които имат влияние както върху криминални, така и върху икономически престъпления.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!