Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Радев е песимист, че ВСС в този състав ще отстрани Гешев

Лидерите на 4-те партии от коалицията да застанат решително зад премиера, призова президентът по повод разпита във ВКП

Мая Младенова 09 февруари 2022 в 10:15 1863 1

Румен Радев

Президентът Румен Радев е скептичен, че настоящият състав на Висшият съдебен съвет ще отстрани главния прокурор Иван Гешев, въпреки дадената зелена светлина от Конституционния съд вчера за допустимост на процедура, задействана от бившия правосъден министър Янаки Стоилов.

"Сега остава въпросът дали е пригодно това мнозинство във ВСС в морални и в професионални качества и аз съм песимист в този състав ВСС да вземе рационално решение", заяви Радев пред журналисти тази сутрин.

Той коментира и предстоящото посещение на премиера във Върховната касационна прокуратура. Кирил Петков и шефът на кабинета му Лена Бориславова са повикани по-късно днес за снемане на обяснения по повод думите на министър-председателя, че е споделил с главния прокурор имена на хора, които трябва да бъдат разследвани. Бориславова, от своя страна, в извикана, защото е присъствала на разговора.

Радев определи това като институционален натиск.

"Ако коалицията не потърси пробив с решителни реформи в правосъдната система, то миналото ще потърси реванш. Точно това виждаме в момента, това е форма на институционално изнудване и аз почаквам лидерите на партиите в коалицията да застанат решително зад премиера", заяви той.

Радев присъства тази сутрин на връчване на дипломите на новозавършилите лекари от випуск 2021 г. на Медицински университет-София в НДК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!