Гешев вече дал обяснения във ВКП по списъка на премиера

OFFNews 08 февруари 2022 в 16:24 2214 2

Главният прокурор Иван Гешев е дал обяснения пред обвинител от Върховна касационна прокуратура по повод списъка с лица, цитиран от премиера Кирил Петков, става ясно от интервю на ръководителя на държавното обвинение пред БТА.

Министър-председателят пък е призован за разпит във ВКП на 9 февруари.

Гешев обяснява, че на срещата с премиера миналата седмица Петков е прочел списък с имена, част от които вчера са били споменати на пресконференцията в Министерски съвет от самия Петков. Главният прокурор обаче не каза за колко души става дума.

Гешев посочи, че причината за срещата му с министър-председателя е желанието на прокуратурата за взаимодействие между съдебната и изпълнителната власт.

"Само така могат да се постигнат исканите резултати от обществото в борбата с престъпността. Затова войната, която водят МВР и Министерството на правосъдието срещу прокуратурата, освен в противоречие с основни конституционни принципи, е контрапродуктивна и не е в интерес на българските граждани", отбелязва обвинител №1.

Той коментира и решението на КС от днес, според което министърът на правосъдието може да инициира процедура за отстраняване на председателите на върховните съдилища и главния прокурор при определени обстоятелства.

"Ако бъде внесено ново искане в Пленума на ВСС за отстраняването на главния прокурор, всичко е от компетентността на пленума. Трябва ясно да кажа, че целта на всичко това не е принципна и не касае т.нар. реформа, а целта е персонална, касае личността на главния прокурор и се надявам да не е някаква лична политическа вендета", обяснява Иван Гешев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови