Костадинов: Петков да е по-смел срещу Гешев. Да не чете, когато говори за него

Лидерът на "Възраждане" се обяви за съдебна реформа и смяна на главния прокурор

Ружа Райчева 09 февруари 2022 в 11:45 2993 0

Снимка БТА/Архив

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов се обяви в подкрепа на съдебна реформа и отстраняване на главния прокурор Иван Гешев от поста му. 

"Бих посъветвал Кирил Петков да е малко по-смел и когато излиза да говори за това, да не чете. Да излъчва малко повече смелост и решителност. Когато кажеш "А", трябва да кажеш и "Б". Ако кажеш, че Гешев е корумпиран, иди докажи и му кажи в очите."

Според него, ако се остане само на ниво разговори кой какво е казал, какви снимки е видял и какво е чул, това ще превърне "цялата ни държава в скандал". 

"Има страшно много забележки към Гешев, а организираната прокуратура все повече започваше през последните години да прилича на престъпна група. Смятам, че Иван Гешев трябва да бъде отстранен от поста си", заяви Костадинов.

По думите му "Възраждане" отдавна настояват за съдебна реформа и още миналото лято са внесли законопроект, който предлага "безболезнено отстраняване" на главния прокурор, без да се правят промени в Конституцията.

Костадинов смята, че целта на временната комисия е да "шиканира процедурата", тъй като за промени в Конституцията се изисква 2/3 мнозинство. Той заяви, че накрая управляващите ще се провалят в тази реформа и ще обвинят ГЕРБ и ДПС за липсата на мнозинство. 

"Днес от 14:30 в правната комисия ще има обсъждане на нашия законопроект. Преди минути прокуратурата потвърди, че заместници на главния прокурор ще присъстват. Не смятам, че нашият законопроект ще бъде приет", заяви той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!