Кирил Петков и Лена Бориславова на разпит в прокуратурата днес

OFFNews 09 февруари 2022 в 08:05 5621 2

Снимка БТА Архив

Министър-председателят Кирил Петков и началникът на кабинета му Лена Бориславова са призовани на разпит във Върховната касационна прокуратурата днес.

Петков трябва да повтори пред разследващите имената, които е споменал по време на срещата си с главния прокурор Иван Гешев в петък. Става дума за хора, за които, според Петков, се знае, че са извършили престъпления, но прокуратурата не ги разследва.

Бориславова е призована, защото е присъствала на разговора на премиера с Иван Гешев.

В коментар за призоваването си Кирил Петков каза, че с удоволствие ще свидетелства, но и ще пита прокурорите за случаи като „Барселонагейт“, „Мата Хари“, „Осемте джуджета“, магистралите, Българската банка за развитие и други.

„Всичките тези въпроси са доста важни, защото те са общоизвестни. Аз лично не съм запознат до този момент за конкретни действия, които са резултирали в потенциални обвинения. Като искаме да имаме работещо правосъдие, ние всички е хубаво да бъдем информирани какви са действията, които прокуратурата взима по тези важни казуси. Ще направим списък от всички публикации, свързани с всички тези известни лица. Този списък ще бъде предоставен на прокуратурата, просто за да е ясно, че това са важни теми за обществото. И всичките тези публикации е хубаво да не останат във въздуха, а да има реакция в рамките на закона, ако прокуратурата реши, че това е най-добре. Разбира се, те са независим орган. Това си е тяхно решение“, каза Кирил Петков.

Вчера стана ясно, че обяснение по прокурорската проверка, по която са призовани Петков и Бориславова, е дал главният прокурор Иван Гешев като човека, подал сигнал за твърденията на министър -председателя.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews