Разследване за пътя-убиец в Своге предшествало искането от Цацаров за сваляне имунитета на Елена Йончева

Единственото нещо, което към правила, е журналистика - заяви говорителката на парламентарната група на БСП за България

OFFNews 10 ноември 2018 в 14:50 6291 0

Главният прокурор Сотир Цацаров е поискал имунитета на депутата от "БСП за България" и неин говорител Елена Йончева, докато тя е правила разследване, свързано с качеството на строителството на пътния участък край Своге, където в катастрофа загинаха 20 души.

На 8 ноември главният прокурор Сотир Цацаров поискал падането на имунитетите на шестима народни представители, един от които е тя, с мотив: започване на наказателно производство. Йончева веднага даде разрешение това да се случи.

Пред bTV тя заяви, че се е сдобила с документ от миналата година, който алармира за лоша настилка на пътната отсечка. След искане до агенция "Пътна инфраструктура", свързано със строителството на пътищата у нас, в БСП получили редица документи. Този, който получила преди два дни обаче бил и за прокуратурата, където бил и препратен.

"Преди три дни получих обезпокоителен документ, който веднага изпратихме в прокуратурата. Става дума за участъка в Своге, където загинаха толкова много хора. Има констативен протокол от експерти на Община Своге от 20 юни 2017 г. В него са изброени седем точки, в които се препоръчва незабавна подмяна на настилката”, заяви Йончева.

Това не е направено. Последствието: 20 трупа.

По думите ѝ от Камарата на строителите са се опитали да разубедят лидера на левицата Корнелия Нинова да не подава искане в Агенция „Пътна инфраструктура” за експертиза в независима лаборатория.

По повод искането на главния прокурор за свалянето на имунитета ѝ Йончева заяви: "Единственото нещо, което съм правила през целия си живот, това е журналистика и документалистика". Сигналите срещу нея тя определи като "атаки срещу мен, които отдавна продължават от страна на депутати от ГЕРБ".

"Главна прокуратура е образувало дело по сигнал, а не обвинение, на тримата депутати - това е Делян Добрев от ГЕРБ, за когото внесох сигнал в прокуратурата и ДАНС за създаване на схема в община Хасково, вторият депутат е Тома Биков, който само преди няколко години казваше, че Борисов, ако не стане депутат, ще влезе в затвора и третият, бивш депутат от ГЕРБ, Антон Тодоров, който написа "Шайка" и каза, че ГЕРБ са шайка, което означава и организирана престъпна група", още заяви Йончева пред bTV.

Прокуратурата обяви, че Йончева е разследвана за пране на пари в особено големи размери. Проверката е започнала след сигнал на Делян Добрев, по който в Специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство за извършени финансови операции с парични средства, присвоени от фалиралата КТБ и са прикривани чрез офшорна компания – „Далий Трейдинг Лимитид“. За средствата "се знае или предполага", че са придобити чрез престъпление, смятат от прокуратурата.

В хода на разследването е установено, че на 17.04.2012 г., на основание чл. 113 от Търговския закон, едноличният собственик на капитала на „Авторска телевизия“ ЕООД Елена Йончева е взела решение представляваното от нея търговско дружество да учреди съвместно с офшорна компания „Далий Трейдинг Лимитид“ /дружество, регистрирано на 09.02.2011 г., съгласно действащите нормативни актове на територията на Британски Вирджински острови/ юридическо лице с правно организационна форма – дружество с ограничена отговорност и с наименование „Офроуд“ ООД. На 20.04.2012 г., представляващите „Далий Трейдинг Лимитид“ също са взели решение за учредяване на това съвместно дружество с „Авторска телевизия“ ЕООД. В решенията на управителните органи на двете търговски дружества е посочен размера на капитала на новосформираното „Офроуд“ ООД – 10 000 лева, разпределен в 100 дружествени дяла, всеки един с номинална стойност 100 лева. Всеки от учредителите /„Авторска телевизия“ ЕООД и „Далий Трейдинг Лимитид“/, при разпределението на капитала записва по 50 дружествени дяла /по 50 %/, с обща номинална стойност в размер на по 5000 лева. Вноските в капитала са разпределени, както следва:

- съдружникът „Авторска телевизия“ ЕООД, срещу записаните 50 дружествени дяла, се задължава да извърши парична вноска в размер на 5000 лева.;

- съдружникът „Далий Трейдинг Лимитид“, срещу записаните 50 дружествени дяла се задължава да извърши парична вноска в размер на 315 000 лева, от които 310 000 лева /разликата между общата сума на паричната вноска и общата номинална стойност на записаните дружествени дялове/ да бъдат отнесени във фонд „Резервен“ на „Офроуд“ ООД. „Далий Трейдинг Лимитид“ се е задължило след учредяване на „Офроуд“ ООД в Търговския регистър на Република България да направи и допълнителна парична вноска в „Офроуд“ ООД в размер на 250 000 евро или тяхната левова равностойност в срок от 1 година, при годишна лихва 5 %.

Учредителното събрание е проведено на 23.04.2012 г., като за управител и представляващ на новоучреденото търговско дружество „Офроуд“ ООД е избрана Елена Николова Йончева. В това си качество, тя е сключила с „КТБ“ АД Рамков договор за платежни услуги за ЮЛ и ЕТ. Определена е като единствено лице, което има право да се разпорежда със сумите по сметките на „Офроуд“ ООД. На 20.06.2012 г. и 22.06.2012 г. по разплащателната сметка на „Офроуд“ ООД са постъпили договорените суми, включително и валутен превод в евро от „Далий Трейдинг Лимитид“. Предстоят множество действия по разследването, свързани с установяване на начина на разпореждане с тези средства, както и спазване на разпоредбите на данъчното законодателство.

Исканията на главния прокурор касаят разрешение за възбуждане на наказателно производство срещу всеки от народните представители и извършване на действия по разследването, засягащи правата им, както и привличане като обвиняем, при наличие на предпоставките за това, съобразно НПК. Съобразно чл. 31 ал. 3 от Конституцията, обвиняемият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда.

"В този сигнал, в това заведено дело няма нито един факт, който да доказва твърденията. Аз въобще не знам какво значи пране на пари. Консултирах се с адвокати, защото никога не съм се занимавала с бизнес. Единственото нещо, което съм правила през целия си живот, това е журналистика и документалистика", отбеляза Йончева.

Тя поясни, че когато през 2012 г. -2013 г. е била поканена от ТВ7 да работи като външна продукция по създаване на документални филми и преки включвания от места на събитията, тогава юристи на телевизията са я посъветвали да сключи договор с фирмата, за да може да бъде закупена техника.

"Офшорната фирма ми е подадена от ТВ7. Нямам основание да се съмнявам през тези години, че има нещо нередно, защото телевизията има лиценз", обясни Йончева и припомни, че през 2012 и 2013 г. КТБ е обявена за банка на годината.

"Това означава ли, че всички журналисти, които са работили в ТВ7 и са имали външни продукции, или са получавали заплата в дадената телевизия, са участвали в някакви схеми?", попита Елена Йончева.

"Все още вярвам, че има шанс да получим правосъдие", изрази надежда тя. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови