Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Рашков: Цените на тока се вдигат по спекулативен начин

Според вътрешния министър Иван Гешев пречи на разследванията срещу бившите управляващи

OFFNews 24 септември 2021 в 10:46 3367 2

Снимка Архив - БТА/Минко Чернев

Цените на тока се вдигат по спекулативен начин, така че да станат непосилни за обикновения български, заяви пред БНР служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

"Правозащитните органи не могат да останат безучастни към това, което се случва у нас сега", беше категоричен Рашков. Думите му са по повод вчерашната акция на ДАНС и МВР в КЕВР. Тя е била по сигнал за спекулативно вдигане на цените на тока.

Рашков не даде информация за резултатите от тази акция, но отрече тя да е свързана с изборите. Той съобщи, че тези действия "ще бъдат ежедневие оттук нататък".

Гешев пречи да се разследват нарушенията на правителството на ГЕРБ

"В цивилизования свят няма безконтролни длъжностни лица като в нашата страна", заяви Рашков, визирайки главния прокурор, който по думите му е "абсолютно безконтролен".

"Когато главният прокурор (...) е избран, предпочетен от една политическа партия и продължава, и без това правителство, да го брани по всякакъв начин. Това е сериозен въпрос, който най-напред трябва да занимае нас, защото ни касае като държава, като народ. Виждаме как ръководената от Иван Гешев прокуратура не позволява да се развие нито един процес, който касае бившите управляващи", каза той.

Министърът съобщи, че не знае за образувано досъдебно производство по разкритите от служебното правителство нарушения.

Рашков даде пример с разкритията за нарушения при строежа на магистралите, сигнали, за които са постъпили при наблюдаващия прокурор, но пък той е оставил документацията настрана и е излязъл в дълъг отпуск. По думите му това протакане, пази предишните управляващи.

Той съобщи още, че ще бъдат разследвани всички строежи, започнати от правителството на Бойко Борисов и най-вече магистралите. Вицепремиерът заяви, че се съмнява "дали има действие по строителството на магистрала "Хемус", което да е в съответствие със закона".

Той заяви, че "прокуратурата спъва разследванията", заради което за момента не ѝ се предоставя информация. "На тази прокуратура не може да се има доверие", заяви вътрешният министър.

Рашков съобщи още, че корупцията и независимостта на прокуратурата са били основните въпроси на евродепутатите, които вчера проведоха среща със служебния министър. На срещата той е заявил, че "българската прокуратура не е на нивото на европейската".

Разпитът на Борисов

Служебният министър коментира и разпита на бившия премиер Бойко Борисов, който в средата на юли даде показания във връзка с обвинение за оказан натиск на свидетел срещу бившия земеделски министър Мирослав Найденов. Въпросният случай е от преди повече от 10 г.

Рашков заяви, че преди 10 г. Борисов изобщо не е бил разпитван по това дело. Според него прокуратурата се е била самопоставила в положение за слугува на политическата власт.

Той каза още, че ефект от този разпит няма, защото прокуратурата пази делото.

Изборите: ГЕРБ и ДПС купуват най-много гласове

Както вчера стана ясно, Бойко Рашков ще бъде и координатор на изборите. Той заяви, че на предишните избори са били спрени опитите за криминален вот. По думите му такъв "е бил реализиран на десетки избори преди това".

"Това е заслуга на МВР. Действали сме по законен ред спрямо всеки, за който е получен сигнал, че подготвя купуване или продаване на гласове. Това никак не е трудна работа, защото в предходни периоди до такава степен бяха отработили схемите за купуване и продаване на гласове, че не очакваха МВР сериозно да се захване с противодействието на тази тяхна дейност. В тази профилактична насоченост са изготвени около 10 200 предупредителни протокола."

Рашков коментира, че такива предупредителни протоколи са получавали най-вече хора от ГЕРБ и ДПС, които по думите му са двете партии с най-големи финансови ресурси. Като доказателство той изтъкна това, че най-много депутатски места са изгубили именно ГЕРБ и ДПС.

Рашков коментира още, че от назначаването на служебното  правителство сигналите в МВР са се увеличи драстично, което според него доказва, че "до преди месеци хората не са имали доверие на този държавен орган и не са намирали за необходимо въобще да търсят закрила в МВР", но "министерството сега обръща внимание на всеки сигнал на български гражданин".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1900

2

dormycum

24.09 2021 в 11:29

Много време ще мине докато изринем мутрягите....май даже не сме почнали,ама да видим,може пък да се случи....Успех на всички прогресивни сили и на всички които ги е грижа за България...
 
X

Да помогнем на украинските деца!