Радев в Брюксел: Високите цени на енергията са общоевропейски проблем

OFFNews 21 октомври 2021 в 18:41 1822 1

Снимка пресцентър Президентство

Проблемът е общоевропейски и ние трябва да търсим координирани действия на ниво Европейски съюз, така че да защитим гражданите и бизнеса. Това заяви президентът Румен Радев след заседанието на Европейския съвет в Брюксел, където основна тема беше енергийната криза в Европа и стремително растящите цени на електрическата енергия и природния газ.

Държавният глава постави акцент върху необходимостта от краткосрочни и дългосрочни мерки, предложени от Европейската комисия за смекчаване на ефекта от повишаващите се цени на енергийния пазар на ЕС.

„Най-важните от краткосрочните мерки обаче, които касаят компенсации за гражданите и за бизнеса, данъчни облекчения, държавна помощ, са оставени изцяло на отговорността на държавите членки и са според техните финансови възможности. България вече предприе действия и очаквам в спешен порядък правителството да обяви още по-значими мерки в подкрепа на всички небитови потребители“, заяви Румен Радев.

Според него в България липсва важна мярка за намаляване на цените на емисиите на парниковите газове, които вече надхвърлят разчетните от ЕК нива за 2030 година.

Радев смята, че е важно цените на енергийната борса да са прозрачни и да не се допуска спекула:

„България произвежда енергия, достатъчна за своя пазар, и изнася енергия. Ние сме част от ЕС и този износ не може да бъде спрян, а това влияе на цените в България. Затова ще настояваме ЕК да се намесва енергично с контрол върху борсите и мерки за предотвратяване на спекулата“.

Държавният глава обяви, че България ще настоява в спешен порядък ядрената енергетика и производството на енергия от природен газ да бъдат включени в списъка с екологично устойчиви икономически дейности:

„Разчитаме на нашия ядрен сектор като основен източник на достъпна, евтина и надеждна енергия. Приветстваме и средносрочните мерки, особено за облекчаване на разрешителните за възобновяеми енергийни източници и за търсене на решения на големия проблем как да съхраняваме енергията от тях“.

Президентът е категоричен, че България подкрепя прехода към климатично неутрална икономика, но посочи, че процесът трябва трябва да бъде плавен, устойчив, балансиран и щадящ и за гражданите, и за икономиката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-3600

1

ROKO s GRANATA

21.10 2021 в 20:43

КАК СИ ПРЕДСТАВЯТЕ ПОЖАРНИКАРa "БУДА"-ла ОТ БКП-2 "ГEйРБ и ЧУК" ☭, ДА ГОВОРИ НА НЯКАКЪВ ЧУЖД ЕЗИК.....