Радев и Стоянов се разминаха по темата българските МиГ-ове за Украйна

OFFNews 12 април 2023 в 15:01 5210 5

изтребители
Български изтребители МиГ-29.

Президентът Румен Радев и министърът на отбраната Димитър Стоянов се разминаха леко в обясненията си за това дали София е предлагала българските самолети МиГ-29 на Украйна.

Преди два дни американският медиен гигант CNN съобщи, че на 23 февруари България е обявила, че е готова да дари всичките си самолети МиГ-29 на Киев. Телевизията се позова на един от изтеклите в интернет секретни документи на Пентагона.

Според президента Радев страната ни изобщо не е предлагала изтребителите ни на Украйна.

"Не само, че не предлагаме нашите МиГ-29 на Украйна, но летците ни продължават да летят, да дежурят на тях и правим всичко възможно те да бъдат и ремонтирани", каза държавният глава в парламента.

Радев добави още:

„Ако ние бяхме предлагали нашите МиГ-ове, те сега щяха да са в Украйна заедно с МиГ-овете на Полша и Словакия.“

Военният министър Димитър Стоянов избра доста по-различна формулировка за коментар на изтеклата информация от Пентагонлийкс. Той отрече, че София не е предлагала даром изтребителите.

„България никога не е заявявала и не е предлагала да дарява самолетите си МиГ-29 на Украйна“, заяви той пред журналисти.

Стоянов изрази съмнение в достоверността на публикуваните изтекли документи и допусна, че е възможно да са преработени. Министърът подчерта, че българските пилоти продължават и днес да летят със самолети МиГ-29 и да дават бойни дежурства с тях.

„В Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България има клауза, която не позволява друга държава да поеме охраната на нашето въздушно пространство. В чл.130 се посочва, че Българската армия, самостоятелно или съвместно с партньор, може да носи бойно дежурство, но никога – друг вместо Българската армия“, подчерта той. „Следователно има сериозна законова пречка самолетите да бъдат предоставени и освен това – страната ни има нужда от тях“, заяви министърът.

В същото време от друго изявление на Стоянов стана ясно, че българските МиГ-29 са обект на преговори.

"Водени са разговори по т.нар. „триъгълните сделки“, свързани с възможностите за замяна на наше старо въоръжение с друго, съвместимо с това на страните-членки на НАТО, но никога в тези разговори не е предлагано самолетите МиГ-29 да бъдат дарени", посочи военният министър.

Той припомни, че Министерството на отбраната е обявило две обществени поръчки – за закупуване на двигатели и за ремонт на двигатели на самолети МиГ-29. Очаквало се по тях да бъдат подадени оферти. Стоянов изрази надежда до края на април от Полша да пристигне още един самолетен двигател.

В Комисията по отбрана на 49-ото Народно събрание ще бъдат представени две оферти за т.нар. „заместващи платформи“ за изтребителите.

„Беше отправено запитване към четири страни - Израел, САЩ, Франция и Швеция. Получените две оферти ще бъдат представени на депутатите и много ми се иска да бъде приета която и да е от тях“, посочи министърът и подчерта, че страната ни прави всичко възможно да можем да охраняваме сами въздушното пространство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1040

5

Wild Turkey

12.04 2023 в 19:02

"Не само, че не предлагаме нашите МиГ-29 на Украйна, но летците ни продължават да летят, да дежурят на тях и правим всичко възможно те да бъдат и ремонтирани", каза държавният глава в парламента.


Мдаааа... Качват се на самолета (без двигатели) и правят Брррръм...... еауууу..... бжжжжжжж...

10298

4

AntiZ

12.04 2023 в 17:45

Mateevk, отдавна спрях да се отъждествявам с така наречения електорат и да изпитвам вина заради безграничната му тъпота. Дори спрях да се ядосвам. Тези продажници правят това, което българина прави 150 години. Слага се на руската измет и пет пари не дава за народа. И Захари Стоянов, и Раковски, и Ботев, и Левски, че и "братята"Славейкови са писали достатъчно по въпроса.

2099

3

Mateevk

12.04 2023 в 16:59

Какви нещастници сме само! Срам ме! Срам!

2073

2

Johnny B Goode

12.04 2023 в 15:50

Пет пършиви Миг-а, от които два я могат да литнат, я не. И хиляда души обслужващ персонал за тях, дето им трябват още малко години за тлъста военна пенсия. За тях се бори Резидента.
А иначе от кого ще ни отбраняват с тези пет Миг-а Резидентчето? От Турция която има 270 броя F-16?


2550

1

alfakentavur

12.04 2023 в 15:09

Радев добави още:
„Ако ние бяхме предлагали нашите МиГ-ове, те сега щяха да са в Украйна заедно с МиГ-овете на Полша и Словакия.“

КАКВО?
Радев казал, че Полша и Словакия са войнолюбци и са се въвлекли във войната?
 
X

Да помогнем на украинските деца!