Цацаров поиска ВСС да провери дали държи политици с "шпиц-команда"

OFFNews 19 февруари 2016 в 17:48 5442 2

Сотир Цацаров

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Висшия съдебен съвет да извърши пълна проверка на твърденията на Бойко Атанасов от Следствения отдел към Софийска градска прокуратура, според когото „шпиц-команда“ от 5-6 следователи в следствието се занимава с делата за политическа корупция и престъпления по високите етажи на властта и се отчита лично на Цацаров. 

Това съобщиха от прокуратурата. 

От държавното обвинение цитираха и частта от интервюто на Атанасов пред "Биволъ", за което Цацаров настоява ВСС да направи проверка: 

"Следователят Бойко Атанасов излага твърдения за неравномерна натовареност на следователите, както и за това, че образуването на дисциплинарни производства срещу прокурори и следователи, които не изпълняват разпорежданията и на главния прокурор, е "нещо вече обичайно в структурата. Има дела срещу министри, неизвестни извършители, министри. Министър-председател. Може да има и него…Това са тайни, които се използват, когато наближи момента да се случват важните събития около съдебната реформа. …. Това е една малка, мръсна истина, която съществува към днешния момент в прокуратурата", допълват от прокуратурата.

В интервюто Бойко Атанасов посочи още, че според него сред папките има и дело срещу Бойко Борисов, образувано по времето, когато е бил кмет на София. 

Прокурорите не трябва да решават по вътрешното си убеждение, а съгласно нарежданията и инструкциите на главния прокурор. В противен случай биват „опрасквани“ – намаляват им заплатата, завеждат им дисциплинарки и ги затрупват с преписки „за изпотяване“, допълни той, като подчерта, че самите разследвания се водят в разрез със закона, а въпросните следователи са претрупани с работа и вече дори не били наясно върху какво работят. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови