Приетите конституционни промени са или противoконституционни, или на ръба, смята Ива Митева

В КС би трябвало да влизат "суперюристи" - хора, за които и 15 г. юридически стаж е малко, заяви бившият председател на Народното събрание

OFFNews 29 януари 2024 в 09:53 1299 1

Ива Митева

Снимка БГНЕС/Архив

Ива Митева

Според бившия председател на Народното събрание Ива Митева на Десислава Атанасова ѝ липсва нужната юридическа квалификация, за да бъде избрана за конституционен съдия. Тя се позова на решение на 7-ото Велико народно събрание и изтъкна, че според записаното в Конституцията в КС трябва да влизат само "суперюристи".

"С г-жа Атанасова се познаваме прекалено добре. (...) Не мога да оспоря организационните ѝ качества, не е лесно да се води парламентарна група, особено когато не е малка. По отношение на професионалните ѝ качества обаче имам притеснения", заяви пред bTV тази сутрин Ива Митева.

Тя посочи, че в правилника за работата на НС е записано, че при процедура по избор на съдии от квотата на парламента докладът трябва да съдържа данни за специфичната подготовка на кандидата, за неговата мотивация и обществена подкрепа.

"Аз такова нещо не видях нито при изслушването, нито в доклада на конституционната комисия. Липсва ми нейната юридическа квалификация", заяви Итва Митева.

Тя обясни, че когато е била изграждана институцията на Конституционния съд във Великото народно събрание, е било записано, че в него трябва да влизат хора, които са "суперюристи" - хора, за които "дори 15 години юридически стаж е малко".

"Трябва да са хора с висока юридическа подготовка. Стажът в НС би трябвало да е релевантен, но не трябва да е единствен. Ако погледнете представянето на кандидата, ще видите, че тези 17 години, които са на ръба на 15-те години стаж, почти всички са в НС. Това колко закона си внесъл, питания си поставил или изказвания си направил, може да е водещо за да определи качествата на един депутат като юрист", заяви Митева.

Тя постави въпроса дали това означава, че всички други 239 народни представители отговарят на изискванията и могат да станат конституционни съдии. "Не, естествено", добави тя.

По отношение на избора на Борислав Белазелков Митева каза, че не е добре от парламентарната квота да се избират хора от съдебната система, защото тя има собствена квота и в противен случай би се получило едно капсулиране на КС. "Белазелков вече е бил издиган през 2015 г. Тогава не бе подкрепен от гилдията. Не е редно да влиза през парламентарната квота", напомни тя.

Приетите конституционни промени са или противoконституционни, или "на ръба"

Ива Митева обяви всички новоприети поправки в Конституцията за противоконституционни или "на ръба". Тя прогнозира, че КС няма да обяви цялото решение за избора на новите конституционни съдии за противоконституционно.

"На прост език – мандатът им няма да бъде девет години, а ще бъде седем години. Това е с категоричност. В предишните решения през годините никъде не е записано за какъв мандат се избира конституционен съдия. Кое налагаше изричното сега записване – друг въпрос е. Това е надлъгване с Конституционния съд, което няма как да мине", заяви тя.

Митева коментира, че няма верен текст в приетите конституционни промени и даде особено негативна оценка на промяната за непрекъсваемост на мандата на Народното събрание:

"Грубо не се прави разлика между мандат и срок на пълномощия на НС. Служебният кабинет е друг въпрос, който е дискусионен, а според мен и противоконституционен. Грубо се отнемат правомощия на президента. Тези лица, които са изброени като възможни избори за служебни премиери - дори не се урежда какво става с тях: прекъсват ли, прекратяват ли своите правомощия, как след това се връщат на своите постове?"

Според нея при писането на проекта за промени на Конституцията са били преписвани международни документи.

"Ограниченията в правомощията на служебното правителство са щели да бъдат предвидени в закон. Кой е този закон и какъв ще бъде", попита Ива Митева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки