Президентското вето и назначенията покачиха напрежението между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

Румен Христов намекна, че целостта на кабинета е под въпрос, ако нещата вървят по този начин

OFFNews 15 юни 2023 в 10:15 4986 0

Стоев

Снимка БГНЕС

Стою Стоев

Властовите назначения и президентското вето върху промените в Закона за съдебната власт изостриха противоречията между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната-Демократична България". Според Румен Христов 36-те депутати на ПП се опитват да окупират всички властови позиции и дават много неясни сигнали и намекна, че ако се върви така, кабинетът е под въпрос.  

Председателят на парламентарната правна комисия Стою Стоев каза пред бТВ, че за него и колегите му от коалицията ПП-ДБ налагането на ветото от Румен Радев върху поправки в ЗСВ не са изненада, "защото ако се вгледате в мотивите, с които голяма част от закона е върнат, ще видите че от парламентарната трибуна, когато се случваха тези промени, изразихме на 99% същите опасения". 

Вчера държавният глава върна за ново обсъждане в Народното събрание параграфи 3-10 от измененията в ЗСВ, приети от 49-ото НС на 2 юни. Оспорените разпоредби предвиждат обособяването на директора на Националната следствена служба и следствените отдели към прокуратурите в самостоятелни органи. В мотивите си президентът твърди, че тези промени възстановяват положение, което вече е съществувало в българското законодателство и е било променено през 2009 г. с оглед ефикасното и прозрачно функциониране на досъдебното производство по наказателни дела. 

Днес Стоев напомни, че ПП-ДБ не е подкрепила предложенията на "Възраждане".

"Изразихме същите опасения, които президентът излага в мотивите си. Проблемът на този законопроект е, че се връща една стара уредба от 2009 г., за която имахме критики от европейските институции. Това е сигнална лампа как въобще ще я караме от тук нататък. Нямаме си доверие (с ГЕРБ), защото всеки ден се потвърждава, че трябва да говорим какво се случва", заяви Стоев.

Депутатът от ГЕРБ-СДС Румен Христов пък призова партньорите от другата коалиция да подбират по-добре кадрите, които предлагат на високи постове. 

"Нека (да предлагат), но както се казва, сигурно ще си счупят главата. Нашето съдействие е, че подкрепихме правителството, опитахме се да подадем експерти. Вярвам, че по Конституция овластената личност е министър-председателят, но предлагайки кандидатури, ние искахме да помогнем, а не да се борим за тези места", коментира той пред БНТ.

Христов смята, че и в групата на ГЕРБ-СДС, и в тази на ПП-ДБ има много по-добри експерти, отколкото сегашните министри. Министерският пост е политически пост, съответно и министрите са политически лица, посочи той.

"Оправданието "не искам хора, които вече сме управлявали" - ами г-н Денков и той е управлявал като министър. Много неясни неща и неясни сигнали - да не ни изчерпят търпението се надявам", изтъкна Христов.

На въпрос какво би се случило при такъв сценарий, той отговори: "бламиране на правителство, какво може да се случи".

"Да не ги плаша още отсега, но по принцип е добре, когато получаваш подкрепа, да комуникираш с тези, които те подкрепят и за важни неща да търсиш общи съгласия. Тепърва в парламента ще влизат законопроекти от Министерския съвет и ако предварително нямаме съгласуваност, могат и да не минават", посочи лидерът на СДС.

Той коментира и спора около създаването на комисия за имунитетите. Въпреки че няма избран председател, подобно на останалите, тя също ще бъде свиквана от шефа на парламента. По думите на Христов е традиция исканите имунитети да бъдат обсъждани в комисия и след това да се внася предложение за свалянето им.

Христов посочи, че неразбирателствата между управляващото мнозинство ще забави и разговорите за регулаторите.

"Ние не можем да се разберем за парламентарните комисии и докато не постигнем някакво разбирателство, ще вървят трудно разговорите за регулаторните органи, Висшия съдебен съвет, инспектората и т.н.", допълни той.

Според него ДПС се опитва да балансира в отделни случаи и добави, че в Народното събрание ще има плаващи и тематични мнозинства, но важни за държавата са големите цели като подкрепата за Украйна, еврозоната и Шенген.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки