Президентът: Оставките са неизбежни. ДПС поиска оставките на Радев и Борисов (видео)

OFFNews 02 септември 2020 в 09:32 17386 4

Експертен антикризисен кабинет. Премиерът да бъде посочен от най-голямата партия, а вицепремиерът от втората по големина партия. Оставки да подадат и премиерът Бойко Борисов, и президентът Румен Радев. За това призова от името на партията лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Кабинетът трябва да организира честни избори.

9:15 Депутатите на ГЕРБ напуснаха новата пленарната зала преди словото на президента Румен Радев. В него той призовава за оставка на кабинета. Депутатите от управляващата партия дори го освиркаха, а от БСП завикаха:"Оставка". "Бягството няма да ви спаси от позора. С това показвате, че истинският парламент е отвън", каза им Радев.

Оставките са неизбежни, а по-лошото от липсата на доверие в парламента, е липсата на достойнство, каза Радев в обръщението си към народа и Народното събрание в началото на 10-ата сесия на 44-ия парламент. Той заяви, че хората са излезли от хипнозата и са преодолели страха.

„Призовах парламента като централен орган на държавната власт към действия за постигане на важни за обществото ни цели. Ясно заявих, че времето за промяна неумолимо изтича, така както изтичат навън младите и трудоспособни българи, както гаснат едно след друго българските села“, каза още държавният глава.
Той посочи, че парламентът е загубил доверие.

„Има и нещо по-разочароващи от загубата на доверие и то е загубата на достойнство. Парламентът допусна да се превърне в безпрекословен изпълнител на волята на министър-председателя.

„Очакваме българския парламент да не влиза в ролята на обслужващ персонал на министър-председателя. Да не подменя обществения дневен ред. Да не скверни парламентаризма с предложението за нова Конституция и ВНС, които имат за цел единствено спасяване на днешното правителство. Това само продължава агонията и подклажда гнева на хората. Не липсата на нова Конституция и на ВНС изкараха хората на улицата, а липсата на морал в управлението“, каза още Радев. Той посочи, че сред причините са разрушаването на устоите на държавността и корупцията.

Държавният глава разкритикува и евентуалната идея за експертен кабинет.

“Няма друг път за излизане от блокажа на държавата, освен нормалния политически акт на оставката”, каза Радев. „Ако не искате да чуете мен, то трябва да учете вашите избиратели“, добави Радев.

“„Политическите въпроси се решават с политически средства. Когато доверието е окончателно загубено, то е ясно какви са средствата – оставка, разбира се. Аз съм съгласен, трябва да има дебати и за промени в Конституцията и за превръщане на държавата ни в страна с върховенство на правото“, каза още Радев.
Според него бъдещите решения трябва да се вземат от следващ парламент и правителство с необходимия кредит на доверие.

Президентът заяви, че протестиращите са доказателство, че в България се е родило силно гражданско общество. Той се обърна към протестиращите и полицията и ги призова за недопускане на насилие. „Не можем да си позволим в този критичен момент справедливите искания на хората да бъдат опорочени. В този исторически момент следва българският парламент да бъде на висотата на обществените очаквания и да предотврати въвличането на страната в хаос, безредици и безпътица“, каза Радев.

ГЕРБ: Няма да се запомни с добро политик призоващ за бунт

„Всички ние сме в тази зала по волята на българските граждани като демократично избрани в резултат на легитимни избори. Това, в което сме се клели е да спазваме Конституцията и законите на страната. В тази конституция е ясно е разписано, че цялата власт произтича от народа и никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява държавния суверенитет“, каза председателят на ГЕРБ в парламента Даниела Дариткова в декларация от името на партията.

„Всеки политик обаче има избор по какъв начин да осмисли присъствието си в политиката и да остане в историята на страната. Едва ли ще се запомни с добро този, който от позицията на високия си пост и воден от личните си властови амбиции със стиснат юмрук призова за метежи и бунт, заради който се издигат бесилки и се разнасят ковчези“, каза още д-р Даниела Дариткова

БСП: Машинно гласуване и разпускане

За нас този парламент е делегитимиран и има една задача – машинно гласуване и разпускане, заяви в декларация председателят БСП Корнелия Нинова. Според нея правителството е с изчерпано доверие всеки ден оставането му на власт, задълбочава кризата.

„България се намира в тежка политическа, парламентарна, институционална и социално-икономическа криза и криза на доверието във властта. Вече два месеца хиляди българи протестират на улицата. Искат промяна. Дотук се стигна в резултат на 10-годишното корумпирано, некомпетентно, задкулисно управление на Борисов. Той, решен да оцелее на всяка цена, днес предлага промяна в Конституцията“, каза още Нинова.

Няма да участваме в съставянето на нов кабинет в какъвто и да е вариант в този парламент, заяви Корнелия Нинова.

ДПС: Оставка и на Радев. Експертен кабинет да организира избори

"Според ДПС изходът от днешната ситуация е - нито една от двете страни на реваншистката барикада не трябва да се чувства като победител, защото резултатът ще бъде контрареваншизъм. Ние от ДПС предлагаме: оставка на правителството час по-скоро, второ оставка на Румен Радев като президент заедно с оставката на правителството. Ако иска да се изяви като политик, има време да си регистрира партия и да се яви на електоралния терен на следващите парламентарни избори. За да няма реваншизъм и контрареваншизъм, предложението на ДПС е експертен антикризисен кабинет, който да изпълни посочените като спешни за България краткосрочен план антикризисни мерки“, каза още Карадайъ.

„Първият ден от новата сесия на Народното събрание вместо да очертаваме парламентарната дейност за предстоящия сезон, се налага да предлагаме спешни антикризисни мерки за спасение на държавата. Днес сме свидетели на разпад на държавността. Трябва да обединим усилия и да спасим държавността и бъдещето на България. ДПС остава отговорна пред избирателите, пред всички български граждани и пред България. Нашата мисия е гарантиране правата и свободите на човека, териториалната цялост на държавата и нейния суверенитет, необратимост на демокрацията, свободна пазарна икономика, съчетана с конкуренция. ДПС е за спешни решения в името на мира и стабилността“, каза още Карадайъ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1894

4

Sashkavas

02.09 2020 в 13:55

Няква идея, кое е тво плешово, ушато чиче дет са пеняви нещо - да не би жената да не му е пуснала или чекмедженцето му е празно или и двете?

3000

3

skitnik46

02.09 2020 в 10:50

грипена не може да прости за изпуснатата комисионка а ако има и предплата става страшно генерал деси пък и се обикаля по странство да се кипри и обикаля по шоповете

3810

2

Пенчо бре

02.09 2020 в 10:34

ДПС и дума не споменава за една друга оставка, която се иска - тази на Гешев. Защо ли е така?