Президентът обяви край на консултациите: няма да се среща с ПП и БСП

В синхрон с ДПС и ГЕРБ Възраждане поискаха избори колкото се може по-рано. Ако получат третия мандат, щели да го върнат веднага

Александра Маркарян 28 юни 2022 в 12:08 5932 3

Президентът Румен Радев. Зад него е лидерът на Възраждане Костадин Костадинов

Снимка БГНЕС/Михаела Катеринска

Президентът Румен Радев. Зад него е лидерът на Възраждане Костадин Костадинов

Президентът обяви край на консултациите за съставяне на правителство.

Той няма да се среща с "Продължаваме промяната" и БСП, които вчера отказаха да отидат на срещата.

Румен Радев обяви решението си, след като изслуша встъпителните думи на лидера на най-малката парламентарно представена политическа сила - "Възраждане" - Костадин Костадинов.

"Искам да се обърна към всички медии и да ви благодаря, че отразихте консултациите за съставяне на правителство - обърна се президентът към журналистите в залата. - С днешната ни среща с групата на „Възраждане“ цикълът консултации приключи. Предстои връчване на мандат на първата политическа сила."

От "Възраждане" президентът поиска да знае дали са готови да влязат в коалиция - без значение дали сега или след нови предсрочни избори, и отговорът показа, че отговорът по-скоро е отрицателен. Оттам, също като ДПС и ГЕРБ, настояват за незабавни избори.

"Много е важно управлението на една съвременна, европейска държава да може да се базира на нови идеи, но и на политически опит. Изисква също така всяка политическа сила да може да отстоява своите виждания за България, но и да има необходимата коалиционна култура и да прави компромиси.

Вашата партия е характерна в момента с ярките и категорични позиции, които заемате по редица обществени теми и затова за обществото ни е важно да знае и вашата оценка на политическата обстановка към момента, вашия подход, вашето виждане дали това Народно събрание има потенциал да създаде мнозинство и по какви механизми това може да се случи. Как вие виждате една формула за успешно излизане от политическата криза и виждате ли на база на заявяваните позиции до момента възможност за ваше участие във всички тези процеси? Какво мислите за предстоящо участие в коалиция, независимо дали в сегашен парламент или отиваме към избори, защото това показва практиката – нужна е ясна политическа култура за работа в една коалиция, без които България може би няма как да излезе от настоящата политическа криза", обърна се Радев към представителите на "Възраждане".

"Основният и най-бърз начин за преодоляване на тази криза, която е предизвикана до огромна степен от действията и бездействията на сегашния кабинет, са предсрочните избори. Колкото по-скоро, толкова по-добре" - отвърна му Костадинов и похвали държавния глава, който провел бързо консултациите, което показало на народа, че "нямате намерение да пилеете излишно време на България".

След като още няколко пъти показа желанието си за светкавични избори, лидерът на "Възраждане" увери, че ако президентът реши да връчи третия мандат на тях, ще му го върнат веднага, отново за да не се пилеело време. "Трябва да има ново правителство преди началото на зимата" - настоя Костадинов.

Преди консултациите с "Възраждане" днес държавният глава се срещна с ИТН и Демократична България, а вчера - с ГЕРБ и ДПС.

Как протекоха консултациите с Демократична България.

Как протекоха консултациите с ИТН.

Как протекоха консултациите с ГЕРБ.

Как протекоха консултациите с ДПС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

3

Johnny B Goode

01.07 2022 в 20:29

Какво падение.... Тези двама продажници на фона на портретите на Ботев и Захари Стоянов.

5827

2

pisnamiotmutri

28.06 2022 в 13:22

Руми се разбързал бюджетът не е приоритет за него и шефовете му.

1000

1

redo123123

28.06 2022 в 13:18

Копейката пак гледа като изпаднал казак >