ГЕРБ бързо ще върнат мандата. Дончев: Има потенциал за безпринципна коалиция

Ружа Райчева 27 юни 2022 в 14:52 2244 0

ГЕРБ на консултации при президента

Снимка БТА/Минко Чернев

ГЕРБ на консултации при президента

Ако президентът Румен Радев връчи втория мандат на ГЕРБ, те ще го върнат възможно най-бързо, стана ясно от консултацията на държавния глава с втората по големина политическа сила в парламента ГЕРБ-СДС.

Президентът Румен Радев заяви, че консултациите с политическите партии идват в предизвикателен за България момент: "Наред с икономическата, социалната, здравната и бежанската криза, днес сме изправени и пред политическа криза. Българските граждани изпитват основателни тревоги от растящите цени, продължаващата война и неизвестността, породена от кризата, която не може да бъде решена от само една партия", каза той.

Според него бъдещето на гражданите зависи от усилията на политиците и институциите , не само в национален, но и в международен план.

"България очаква по-голяма подкрепа от съюзите, в които членува. Очакваме да работим още по-ефективно и да използваме всяка възможност да отстояваме националния интерес, да не допускаме страната ни да остава в периферията на Европа, а това изисква единна, амбициозна и последователна външна политика", заяви Румен Радев.

Той е на мнение, че много от надеждите на българите, свързани с членството в ЕС, са останали несбъднати: върховенството на правото, социалната справедливост, борбата с бедността, здравната сигурност и демографската криза. Радев заяви, че именно от тази дълбока криза се е родил стремежът за промяна.

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че партията им се води от разбирането, че политическите партии носят огромна отговрност по време на криза.

"Тук сме да заявим нашите приоритети през следващите няколко седмици. Ако бъде връчен мандат на парламентарната група на ГЕРБ, ние ще върнем мандата възможно най-бързо, така че да почнат консултации по връчването на мандат на трета политическа сила по ваш избор", заяви лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова. 

"Потенциал за принципна коалиция няма. За безпринципна преполагам има", заяви депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови