През Златния гьол са изтекли десетки милиони, но никой не говори за прекратяване

Георги А. Ангелов 31 август 2021 в 14:20 5672 0

Снимка Цветомир Петров/БТА

Десетки милиони са изтекли в свързани фирми със “Златния гьол” за дезинфекция и санитарен контрол на границата с Турция, но в същото време никой не поема инициативата да прекрати договора. Това е извод, който може да се направи от днешното заседанието на т.нар. Комисия по ревизията на Мая Манолова.

Фирмата "Пи.еф.си" ЕООД от години прибира такси от дезинфекция на преминаващите автомобили без да е избрана с обществена поръчка. Договорът с фирмата е сключен в последният ден от първия кабинет на Борисов, за пет години и после е удължен за още пет.

Темата влезе в дневния ред на комисията след сигнали от и разследване на Антикорупционния фонд. Мая Манолова през юли посети на място на ГКПП "Капитан Андреево" и установи, че освен "локва" за дезинфекция там работи и лаборатория за проверка на вносните храни на същата фирма, както и частен паркинг на който се отбиват шофьори срещи такса от 25 евро.За преминаването през обеззаразителната процедура леките коли плащат по 5 лева, а тировете - по 20 лв., при това се плаща единствено в брой, не и с банкова карта. Преди седмица Манолова сметна, че преминаващите годишно около 1400 тира и хиляди леки коли генерират приходи на частната фирма, стопанисваща „златния гьол" при ГКПП „Капитан Андреево", в размер на 10-15 млн. лева.

И още таксички по веригата

По отношение на лабораторията за контрол на качеството на плодовете и зеленчуците, които влизат в България от трети страни, се оказва, че се проверяват 450-500 камиона дневно. Според евродирективата би следвало да се проверяват 10 % от преминаващите товарни автомобили, но се проверяват много повече. Цената е 350 лв. без ДДС за лабораторно изследване и 500 лв. допълнително за разтоварване на автомобил. “От тази дейност фирмата генерира около 15-20 млн. лв. приходи", разказа председателката на Комисията по ревизията.

Националната агенция за приходите още няма достъп до рекордната касова наличност на фирма "Пи.еф.си" ЕООД,. При започналите проверки за отчитаните наличности НАП установи, че фирмата държи на хартия като налични в каса 32 млн. лв., но сега се оказва, че не може да ги предостави.

"Искаме да преброим тази наличност с броячни машини, но явно цяла София ще ги събира тези пари. Не ни ги предоставиха", каза зам.директорът на НАП Георги Димов. Той обясни, че при започналата ревизия в дружеството са открити редица нарушения, наложени са съответните обезпечителни мерки. В момента НАП изземва всяка заработена сума от дружеството сума. "Имаме готовност да предприемем мерки по два закона - за корпоративното подоходно облагане и за ДДС, но няма да споменавам конкретните техники", допълни Димов. Според него с тези действия могат да се спасят около 10 млн. лв.

БАБХ е нарушила ЗОП

Българската агенция по безопасност на храните е нарушила Закона за обществените поръчки, предоставяйки тази дейност без никаква процедура, заяви пред депутатите и финансовият министър Асен Василев. От агенцията твърдят, че фирмата само събира държавна такса вместо държавата и на практика извършва безвъзмездна дейност, което изключва възможността от провеждане на обществена поръчка. "В договора има клауза, според която освен държавните такси на МС фирмата събира и такса обслужване 1 или 2 лв. на колите и 10 лв.на тирове. Тоест не говорим за безвъзмедна услуга и ЗОП е приложим", категоричен бе Василев. Той препоръча на земеделското министерство и БАБХ да изискат становище от Агенцията за обществени поръчки и да преценят какво да предприемат допълнително. Василев бе категоричен и че таксата обслужване е прекалено голяма на фона на събираната държавна такса за дезинфекция. Финансовият министър разкри и че във фирмата, стопанисваща локвата, за пръв път се извършва ревизия. Ще си проверим служителите, тези обяснения ни се дават от експертите, коментираха сконфузено от екипа на земеделското министерство. Оттам продължават да не виждат проблеми с локвата извън нарушения на трудовото законодателство за вида на договорите на служителите на фирмата. Двета регионални звена на земеделието в Хасково и Ямбол се оправдават, че нямали бюджет и щат за заплати. 

Тази дейност може да се извършва на половин цена

Василев каза, че държавната такса е по-висока от такса обслужване. При 4 лв за държавата, частната фирма прибира 1 лев; при 10 евро за държавата за камион, 10 за фирмата. "Със сигурност тази дейност може да се извършва за половината цена, след като фирмата регистрира 50% печалба. Министерството на земеделието трябва да продължи, ние ще искаме въпросната фирма да си плаща данъците и да си отчита оборотите. Можем да наложим санкция за скрито разпределение на печалбата - 20%.", каза още Василев.

Василев каза, че отговорността за прекратяване на договора е на земеделското министерство.

Според Антикорупционния фонд договорът може да бъде обявен за нищожен, тъй като нарушава няколко закона и са нанесени много щети на фиска. Едно нарушение е, че само държавата може да събира държавни такси, а друго, че санитарния контрол може да се прави, също, само от държавата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови