Премиерът: Много хора направихме богати

Владимир Йончев 03 февруари 2012 в 12:30 1806 2

Бойко Борисов Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов Снимка: БГНЕС

Много хора са се облагодетелсвали от отчуждителни процедури и земеделските субсидии и са станали богати. Тази теза е издигнал премиерът Бойко Бориов на последното правителствено заседание в коментар за спестяванията на българите, става ясно от публикуваната днес стенограма.

„Доверието в банковата система е голямо и всеки, който продаде къща, вила, нива, а да не говорим, че сега стотици милиони даваме за отчуждителни процедури по магистрали, всъщност ние много хора направихме богати – пречиствателни станции, жп линии, субсидиите в земеделието са огромни пари. С една дума, банката, веднъж, е стабилна институция, второ, лихвите са големи. В началото на кризата това е сигурност, в края на кризата това вече е мързел. Свикваш, всеки месец отиваш и си взимаш лихвичката и колкото – толкова. Майката, голямата сума, си седи в банката. Но в същото време, когато попиташ тези хора навън, те казват: Бедни сме, ужасно мизерстваме. А в същото време имат влог от 100, 200 или 50, 40, 30 хиляди лева. Така че, донякъде високите лихви, лихварството е точната дума, това е най-мързеливото нещо, то е най-непродуктивното“, казва Борисов.

Според премиера хората не искат да рискуват средствата си и прадпочитат да ги оставят на депозит в банката, която им гарантира сигурност. „И като го питаш на улицата как се чувства, той вика – зле се чувствам, беден съм. А в същото време, ако видите средно статистически, ние сме сигурно на първите места в Европа по брой на собствени жилища, по брой на собствени вили, по брой на собствени моторни превозни средства или каквото и да било. От една страна сме най-бедните, но ако дадем реалните данни – сигурно няма да е така“, продължава премиерът.

Констатациите на премиера идват след изнесени от министъра на финансите данни. Според тях за 2011 година българското население е спестило почти 4 млрд. лева, като само за месец декември домакинствата са спестили 768 млн. лв. По този показател 2011 г. в сравнение с последните десет години спестяванията в България са на рекордно ниво.

В сравнение с предишни години спестяванията са били средно по около 2.5-3 милиарда лева. В същото време се забелязва и процес, в който предишни заеми се изплащат по-бързо, отколкото са били сроковете. „Изглежда, че в населението всъщност има доста голям финансов ресурс. Пак казвам: рекорд – по-големи спестявания от 2005, 2006, 2007, 2008 години“, казва Дянков.

Вицепремиерът предлага да се намерят „социални или икономически политики“, за да може да се работи с този голям ресурс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!