Преговорите вървят, но още не се обсъждат министерски постове (видео, обновява се)

Борисов и Пеевски не отидоха при Радев. ДПС готови да търсят нови конструкции, ако преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ се провалят

OFFNews 11 март 2024 в 09:33 5831 6

Снимка БГНЕС/РАЛИЦА БЕЛЧЕВА

Президентът Румен Радев започна консултациите за съставяне на кабинет с парламентарно представените партии. Първи на "Дондуков" 2 в понеделник се явиха представители на ГЕРБ-СДС - Мария Габриел, Рая Назарян, Деница Сачева и Теменужка Петкова.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не дойде на консултациите. 

"Публичната комуникация между партиите в коалицията сякаш съживи призрака на предсрочните парламентарни избори. Проблемите в МС бяха предварително планирани още преди 9 месеца. Въпреки внушителната парламентарна подкрепа за управлението, която често надминаваше дори 2/3 от народните представители, конституционният законодател е предвидил настоящите консултации, за да подпомогне процеса на съставяне на правителство", каза президентът Румен Радев в началото на разговора. 

Според него важен въпрос са сложните отношения между партньорите в коалицията и това дали в обозримо бъдеще ще бъдат преодолени всички противоречия. „Как преценявате темпа на преговорите с вашите партньори? Готови ли сте за връчването на мандата, или имате нужда от още време?", запита държавният глава.

Той поиска да знае и дали при неуспех на преговорите с ПП-ДБ ГЕРБ има други опции за съставяне на кабинет или отново ще отстъпи мандата на втората политическа сила. 

Мария Габриел обаче не каза публично докъде са стигнали преговорите, които продължиха 12 часа вчера. 

От самото начало за мен е много важно да има диалог, да се казват добрите и критичните неща, подчерта вицепремиерът. За нас е важно да се откроят общите неща, но и да се постигне съгласие и да се търси начин как да се преодолеят различията, където ги има, добави Мария Габриел. Имаме нужда от стабилност, но трябва да се стъпва на принципна основа, заяви тя. 

Имаме нужда от още малко време, каза Габриел след края на консултациите. Преговорите текат, имаме общи точки, разговорите са конструктивни, разбира се имаме и различия и затова ни трябват преговорите, обясни тя. 

Всеки има ясен документ, в момента е важно да работим върху общ текст, важно е да си дадем шанс да продължи конструктивният дух на преговорите, какъвто е до момента, каза още Мария Габриел за преговорите за ротацията. 

Денков не поиска допълнително време за преговори

В 11.30 ч. започнаха консултациите с ПП-ДБ. Малката коалиция бе водена от  от премиера в оставка акад. Николай Денков, като с него бяха още Кирил Петков, Христо Иванов, Даниела Божинова и Атанас Атанасов. 

В хода на разговорите президентът Румен Радев попита ПП-ДБ дали се нуждаят от още време за разговори, на което Денков отговори, че решението е негово и той ще прецени дали да даде такова, или не. Премиерът припомни, че държавният глава е отлагал максимално връчването на мандати, но и го е забързвал. 

Радев отбеляза, че ПП-ДБ са управлявали с ГЕРБ и писали Конституцията с ДПС,  като попита още дали ще подкрепят първия мандат на ГЕРБ, или ще преразгледат отношенията си с партията на Борисов, както и ще има ли коалиционно споразумение.

"Действително преди 9 месеца поехме отговорност, осъзнавайки риска, че тази отговорност ще нанесе политически щети. Според нас обаче това си струваше", отговори Денков, изтъквайки притетите бюджети, Конституцията, инвестиционни проекти и прочее.

Той добави, че и опозицията, но и партньорите използвали популизъм, за да трупат позитиви на база на критики към правителството.

Премиерът в оставка заяви, че двете споразумения, които обсъждат ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са основополагащ, както и че ако има съгласие по тях, то и управлението ще продължи.

"Започнахме преговори, както знаете, преди два дни. Има съществен напредък. Но при преговорите, докато не е договорено всичко, не е договорено нищо", добави той.

От думите му стана ясно, че ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ все още обсъждат коалиционното споразумение, реформите и попълването на регулаторите, като изобщо двете групи не са пристъпвали към персонален състав на бъдещия Министерски съвет.

След края на консултациите Николай Денков обяви пред журналисти, заяви че преговорите продължават с уточняване на законодателната и управленската програма. След като те бъдат финализирани ще се обсъждат имена на министри. 

"Убедени сме, че максимално бързо трябва да приключим преговорите и да се премине към решение", добави той.

Премиерът в оставка даде заявка, че ако не бъде постигнато съгласие коалицията е готова да отиде на нови избори.

Пеевски не отиде при Радев, ДПС готови да търсят конфигурация и без ПП-ДБ

Без изненади санкционираният по глобалния закон за корупция "Магнитски" председател на ДПС Делян Пеевски не отиде на "Дондуков 2" за консултациите. Вместо него партията бе представлявана от другия председател Джевдет Чакъров, Йордан Цонев ,Халил Летифов, Хамид Хамид и Станислав Анастасов.

Чакъров заяви, че ДПС е спазила обещанието си и не е участвало във властта, но подкрепяла правителството основно по външнополитически въпроси.

"Надяваме се основните субекти да намерят формулата, ако не  - винаги има възможност да се намери друта конфигурация, но тя ще бъде доста по-трудна."

На свой ред съпартиецът му Йордан Цонев заяви, че ДПС имало "конструктивна роля за съставянето на този кабинет", а през 9-те му месеца живот партията е гарантирала стабилност.

"Ще продължим да бъдем фактор за стабилността", добави Йордан Цонев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

7

Far Rider

11.03 2024 в 15:52

Няма да коментирам мафиозите, крадците, пребоядисващите се в целия спектър на цветовете "политици", техните колеги - откровените мафиози, пРезидента носещ завинаги руската си диплома за "шафьор на самальот" в джоба си. Опитвам се да си отговоря на един обикновен въпрос: по-добре ли живеем след 9 месеца сглобка и нейното правителство? Нещо не виждам някакви постижения в тази сфера. Нито политически, нито икономически.

-1395

6

AlexT

11.03 2024 в 14:56

2 . Падението на нефелните от ПП-ДБ ,продължава ..Държат се за шлифера на Боко- на мафията , защото са негодни за нещо повече ..И прикриват тази своя негодност , с общо правителство с...мутрата ..
А , тя, мутрата , знае как да ги ..изнудва ...Това е положението , според мен , с две думи ...
Жалки човечета , които щяха да се ‘’’борят’ с корупцията, с мафията и сие , а изпраха главната мутра , а сега перат и ..Пеевски !? За Доган – да не говорим .. ..

Но, важното е , че излезнаха дребни политически мошеници, завлекли гласовете на нормални граждани – в ...мафиотското си съдружие ..!!??..:)))
А сега, пак ще имаме ‘’стабилност’‘ / на мафията / и ‘’спокойствие’’ начело с марчето и ...бухалкаджията , разбира се ..!?
С две думи ..

-1395

5

AlexT

11.03 2024 в 14:54

Понякога се изпускат важни моменти- за действие ..
Ако ПП-ДБ бяха „звучно” , демонстративно напуснали тази некоалиция, очевидно заради желанията , исканията и изнудванията на сикаджията Боко и пеевски, ефектът върху нормалните граждани , щеше да е значителен ..

Да се отделиш от мафията и нейните ходове, корупция, желания, подкупвала съдии и прокурори, демотивирала адмнистрацията честаната, налагала местни феодали 15 години в страната , станали ‘’АНТИпутинци’’ за няколко седмици, с лупинги ..и т.н..:))
Това щеше да е доброто бъдеще за ПП-ДБ ..Това щеше да им помогне да тръгнат към 35-40-те % от гласовете на гражданите ..,

И ако всичко това беше подплатено с една активна , действена, „гласовита” политическа реклама /пропаганда- за която са негодни / / , ефектът щеше да е... ...не на умрял кон, който е сега и днес !! Но, уви,това явно , няма да стане..
Едно мазно, неадекватно, некомпетентно човече-денков , ще преговаря ’интензивно’ с ...мафията , за правосъдната реформа !?.. ..:))

Па

-1600

4

Люгер Химарс

11.03 2024 в 13:57

Благодаря на Академик Денков за невероятните и толкова европейски успехи.
Никога не сме били толкова добре, колкото след неговото управление. Дано да продължи да управлява още минимум сто години.

Особено съм горд с придобитото право на това, да не ми проверяват паспорта след проверката на багажа по летищата - ако пътувам до друга европейска страна, което ще се установи с проверка на билета. Чувствам се вече съвсем европеец.
Всички забележки към това европейско правителство са измислица на опозицията. В страната няма бежанци, цените не са х5 спрямо преди, помощта за Украйна е реална, а не минимална и мародерска, никога не сме давали никакви милиарди на путин през дерогация.

Благодаря Академик Денков, благодаря ппдб.

305

2

Старик

11.03 2024 в 12:32

Само женоря брее! Че и ТемеНужника пак тамо.....

75

1

230 млрд баксов

11.03 2024 в 10:33

100-те интелектуалци нещо ми се губят.
Сега е момента да ударят едно мощно евро-атлантическо рамо за правителството.
 
X

Да помогнем на украинските деца!