Преговори за кабинета и в този час: Последната оферта е Тагарев да бъде сменен

Йорданка Веселинова 14 март 2024 в 19:32 9391 7

Мария Габриел и Тодор Тагарев

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Бъдещият премиер Мария Габриел и министърът на отбраната Тодор Тагарев

Да остане ли министър на отбраната Тодор Тагарев - това е подводният камък, който може да спъне ротацията и да отидем на поредните предсрочни избори. По информация на OFFNews актуалната оферта, която "сглобката" обсъжда и в момента, е смяната на Тагарев с Христо Гаджев от ГЕРБ.

Преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС продължават да се водят интензивно, като по информация на OFFNews паралелно се провеждат и интервюта с евентуални номинации за министри. Към този час разговорите - втори за деня, се водят в сградата на бившия Партиен дом. На тях присъстват преговорните екипи на двете коалиции.

В началото на деня имаше оферта с конкретни рокади и кандитат-министри. До обяд обаче договорката се промени и вече има ново предложение от ГЕРБ-СДС - една рокада - на министъра на отбраната Тодор Тагарев, а досегашният състав на Министерски съвет се запазва (с изключение на министъра на здравеопазването Христо Хинков, който сам обяви, че ще се оттегли - б.а.).

Представители на ПП-ДБ, с които OFFNews разговаря, са категорични, че продължават да държат на оставането на Тагарев начело на Министерството на отбраната. Всичко обаче е предпоследно.

Коалиционните партньори опитаха да забързат преговорния процес, като днес е обсъждано дали още утре Мария Габриел да представи изпълнен мандат със структура и състав на кабинет. После обаче президентът Румен Радев обяви, че отлага връчването на първия мандат заради смъртта на Патриарх Неофит. Папката за съставяне на кабинет Мария Габриел ще получи в понеделник в 12 часа.

Брак или съжителство на семейни начала?

Миналата седмица лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че настоява "сглобката" да се превърне в коалиция с мандат от поне 3 години - до края на мандата на 49-ото Народно събрание. Пред партийния актив, който подкрепи проекта за коалиционно споразумение миналия вторник, той дори използва сравнението с "брак", защото било време за "нещо сериозно" и вече не му се участвало в "сглобки".

На свой ред от ПП-ДБ отхвърлиха това предложение, предложиха свой меморандум за общо управление и заявиха, че за коалиция може да се говори, но наесен и ако са изпълнени вече поетите ангажименти за реформи. Миналата събота Националната конференция на "Да, България" даде мандат на лидера на партията Христо Иванов да подкрепи правителство, но само в рамките на следващите девет месеца.

По информация на OFFNews на този етап споровете по документа са почти изчистени, като има два подводни камъка - как да се нарече документът и как да се регламентират плаващите мнозинства. Споразумението, под каквото и име да бъде обявено, е готово.

От ГЕРБ-СДС държат да не се допуска участие на БСП и "Възраждане", като решенията да се вземат с "евроатлантическото мнозинство" и участието на ДПС. От ПП-ДБ са на мнение, че отговорност за взетите решения трябва да носят най-вече ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, като по останалите въпроси, например за тези от регулаторите, за които е необходимо мнозинство от 160 гласа, да се водят преговори с парламентарните групи, като от процеса да не се изключва БСП.

Отворен остава и въпросът за регулаторите. До момента е постигнато съгласие номинации да могат да правят и неправителствени организации.

Министерските кресла още под въпрос

В хода на преговорите офертите за министерски кресла се променят всеки ден. По информация на OFFNews сред обсъжданите рокади са тази на министъра на туризма Зарица Динкова, на отбраната Тодор Тагарев, на енергетиката - Румен Радев, на иновациите - Милена Стойчева. Към тях има още една, която е сигурна - на министъра на здравеопазването Христо Хинков, който сам обяви, че след ротацията няма да остане в Министерски съвет. Продължава да се спори и около поста на министър на външните работи. От ГЕРБ настояваха Мария Габриел да продължи да отговаря за МВнР, като желание за ведомството изяви и премиерът в оставка Николай Денков.

До този момент са се обсъждали всякакви екстравагантни идеи - включително и Денков да стане вицепремиер и министър без портфейл, отговарящ за европейските въпроси и сигурността.

"Има такъв разговор", каза за OFFNews високопоставен източник от ГЕРБ-СДС.

Докато вървяха номинациите за наследници на министерствата с рокади обаче от ГЕРБ вече направиха нова оферта към партньорите си във властта - в МО отпада Тодор Тагарев, а на негово място влиза председателят на комисията по отбрана Христо Гаджев. 

Към този час е ясно, че изтеклите по-рано днес имена на бъдещи министри - Росен Желязков на иновациите и Жечо Станков - на енергениката, не се обсъждат.

Със сигурност обаче е ясно, че съпредседателат на ПП-ДБ Асен Василев ще запази поста си на финансов министър, а по всички рокади продължават да се водят разговори. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

7

случайно прочетох

15.03 2024 в 16:19

Корнела е казала на Тиквуний, че ако не махне Тагарев, няма да си играе с него.

3714

6

GB

15.03 2024 в 00:23

Всички са против Тагарев, защото той е истинският евроатлантици на досегашния кабинет. И действа решително, без много приказки! Опитва се да отърве армията от боклуците (pun intended), за да я превъоръжи с нещо съвместимо и по-съвременно. И за хората направи в пъти повече от предшествениците си.

И понеже няма друга не-прорашистка партия (по душа и сърце всички те са путепитеци с интереси) те не го искат!

4038

5

Moirae

15.03 2024 в 00:18

След като българската армия беше оставена на издихания, проф. Тагарев за месеци очерта слабите места за руските хибридни атаки, тръгна се по път на развитие и нормална работа със съюзниците и сега точно ГЕРБ искат той да бъде сменен!!! ГЕРБ, за чиито министри, обраната беше последното нещо, което ги касае.

1000

4

craghack

14.03 2024 в 23:02

Щом толкова му скачат значи работи за държавата и не краде.

2030

3

мрави

14.03 2024 в 22:06

Ако ще махат г-н Тагарев то по добре да отиваме на избори! Но кой съм аз да казвам. Както каза веждичката - да питаме ГАЛЯ от посолството.

1000

2

Зла свекърва

14.03 2024 в 21:45

Тагарев направи за армията ни много повече от всичките преди.
Бойто преди да иска оставки, да обясни той какво направи с три кабинета за превъоръжаването на българската армия. Колко време бавиха сделката за самолетите. Какво направи министъра на отбраната в първия му кабинет? А във втория? А в третия? Кой беше министър на отбраната - ченгето Каракачанов.

Така че да си отдръпне мръсните ръчички от Тагарев. Христо Гаджев е твърде млад и неопитен, за да бъде министър на отбраната в това бурно време.

318

1

Valioka

14.03 2024 в 21:36

Имам чувството, че всичко в тая страна е един голям цирк. Според мен няма никаво евроатлантическо мнозинство, а добре режисирана руска агентурна мрежа, която работи на всички нива в държавата. Смяната на Тагарев като министър, ще пресече всякаква помощ за Украйна и ще постави нещата в още по-голяма зависимост от големия брат. Дано да греша, но всичко в сглобката се върти около Тагарев. И или Щатите не им пука за нас, или са изпуснали нещата поголовно, защото Боце да настоява със зъби и нокти за тая смяна означава само едно - не го държат вече толкова здраво за топките... Или пък може би рашките го държат по-здраво за топките...
 
X

Да помогнем на украинските деца!