Правителството официално реши да модернизира танковете Т-72

Стойността на проекта ще надхвърли 50 млн. лв и може да стигне 80 млн. лв.

Георги А. Ангелов 09 декември 2020 в 19:25 4592 0

Снимка Министерство на отбраната

Правителството одобри днес проект за инвестиционен разход „Модернизация на танк Т-72 за нуждите на танковите формирования от Сухопътни войски”. В съобщението на правителството не е записана прогнозната стойност на проекта. По информация на OFFNews стойността на модернизацията ще надхвърли 50 млн. лв и може да достигне 80 млн. лв.

По всяка вероятност за модернизацията няма да бъде обявена обществена поръчка. Това е възможно, тъй като на 16 септември правителството прие решение “за определяне наличие на основен интерес” за проекта. Три дни по-късно Красимир Каракачанов заяви, че до края на тази година ще започне модернизацията на 40 танка Т-72. Идеята е съветският основен боен танк, чието производство започва през 1971 г. и все още продължава, да бъде модернизиран до нивото на Т-90. Това също трябва да бъде направено в България. Планирано е с модернизацията да се заемат заводи на държавния холдинг Терем, но това ще стане най вероятно по проект на израелска компания.

В началото на годината израелския консорциум Elbit предложи да ремонтира българските Т-72. Компанията има опит при модернизация на съветския танк в няколко държави, сред които Азербайджан и Казахстан. Интерес към проекта има и друга израелска компания - Rafael.

Докато тръгне проекта за модернизация на Т-72, МО ремонтира заводски 13 танка Т-72 за над 5 милиона и 140 хиляди лева.

На ниво Т-90, ама не точно

Министерството на отбраната е публикувало на сайта си само техническа спецификация за проекта. От изискванията се разбира, че модернизация ще бъде направена на системата за стрелба и на комуникационното оборудване, но не и на двигатели и ходова част. Предвижда се сериозна дигитализация на системата за управление на огъня, както и на комуникационната техника по стандартите на НАТО.

Танковете остават основополагаща единица, върху която се формира бойната мощ на формированията на Сухопътните войски, се казва в мотивите за решението на МС. "Като основно средство за поразяване на противниковите танкове и бойни бронирани машини, те трябва да притежават способности за привеждане в готовност в кратък срок, точност, далекобойност, подобрена мобилност, живучест, оперативна маскировка и автономност. С реализацията на проекта се цели преодоляването на технологичното изоставане на танковите формирования по отношение на системите за управление на огъня, защитеност на комуникациите и ситуационната осведоменост. Чрез него също така ще се постигне оперативна съвместимост на силите и средствата както в национален, така и в съюзен формат. Това от своя страна ще доведе до изпълнение на поетите съюзни ангажименти на България по отношение на колективната система за сигурност", се казва още в съобщението на МС.

В същото време основният проект за модернизация на Сухопътни войски - за купуването бойни машини за пехотата, буксува и вероятно ще остане за следващия кабинет. Машините трябва да са поне 150, от които 90 бойни, а останалите обслужващи. Изборът е между две компании, достигнали до финала. Това са базираната в Швейцария международна фирма GDELS и финландската Патриа. Държавата се е приготвила да плати 1.24 милиарда лева без ДДС за 10 г., като плащанията трябва да са по 100 млн. лв. годишно. И двете оферти превишават тази сума.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови