Правителството и БНБ да побързат с приемането на еврото, призова Народното събрание

Ружа Райчева 27 октомври 2022 в 20:40 2419 1

Парламентарната група на ГЕРБ на откриването на Народното събрание

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Парламентарната група на ГЕРБ на откриването на Народното събрание

Народното събрание прие проекторешение на ГЕРБ, което призовава за ускорена работа на правителството и БНБ по пътя към еврозоната. С него ГЕРБ предлагат ускорени консултации с европейските институции за постигане на целта за влизане в общия валутен съюз през 2024 година.

От 208 гласували народни представители "за" бяха 157, "против" - 28, а "въздържал се" гласуваха 23. "Против" гласува цялата група на "Възраждане", а от БСП се въздържаха. 

Вностителите на проекторешението предвиждат БНБ да ускори техническите дейности по подготовката. Като последна точка в документа се посочва, че България приема еврото по курса, по който сега е обвързан левът с еврото - 1.95583.

Две политически сили се противопоставиха на проекторешението - "Възраждане" и БСП. Костадин Костадинов е на мнение, че българският лев ще бъде унищожен с приемането на еврото и това ще доведе до финансова нестабилност. Той определи предложението на ГЕРБ за "противозаконно".

БСП от своя страна се притесняват, че не е направен достатъчен анализ за ползите от приемането на еврото.  

Депутатът от ГЕРБ Александър Иванов отговори на Костадинов, че неговата реторика само подклажда страховете на хората. Той каза, че с приемането на еврото ще има редица ползи - намалени разходи от превалутиране и транзакции и че ще се спести от лихвите.

Бившият министър на финансите от "Продължаваме промяната" Асен Василев защити тезата за въвеждането на еврото и каза на Костадинов, че това няма да доведе до финансова нестабилност в страната.

Според него целта е стабилната валута на България да стане евро и да освободим българския бизнес от безкрайните транзакционни разходи.

"Еврото е стабилна валута, защото и в момента България взима заеми основно в евро. Стабилна валута е и щатският долар, но не и руската рубла", каза Василев.

Последваха поредица почивки - по предложение на "Възраждане" и БСП - в опит да се проточи заседанието. Имаше и предложения за прекъсване на заседанието, както и за прекратяване на дебата, но те не бяха приети от мнозинството в пленарната зала.

Към 20 часа, след поредната почивка, Ангел Георгиев от "Възраждане" взе думата за декларация, но по темата за Северна Македония. "Възраждане" продължиха да взимат думата, докато не се изчерпа времето на парламентарната им група, след което депутатите преминаха към гласуване. 

В края на гласуването в залата бяха останали едва петима народни представители от "Български възход". Един от тях гласува "против", другите четирима се въздържаха.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови