ПП: България сама наложи вето на ангажимента си към Македония

Идеята, че има таен ангажимент и ужасяващ натиск, е една евтина конспиративна теория, заяви Христо Иванов

Ружа Райчева 04 май 2022 в 13:00 1798 0

Снимка БТА/Владимир Шоков

Атанас Михнев

Всички европейски лидери са се съгласили за започването на преговори със Северна Македония и Албания. Тоест, България е поела един ангажимент, на който сама си е наложила вето. Това е поредният акт, който ни прави неблагонадежден партньор. Процесът, който се случва, е че нашите партньори ни питат защо България е заела позиция, на която сама е наложила вето.

Това заяви депутатът от “Продължаваме промяната” Атанас Михнев в кулоарите на парламента. Действително, на 26 март 2020 г. държавните и правителствени ръководители на страните от ЕС одобряват на онлайн заседание в Брюксел започване на преговори за присъединяване на Северна Македония заедно с Албания.

По-рано днес по време на откриването на Националната конференция „Европейска перспектива за добросъседските отношения между Република България и Република Северна Македония“ държавният глава Румен Радев заяви, че върху България се използват всички инструменти за натиск да оттегли ветото за започване на преговорите.

А всъщност какво конкретно искаме от Македония, за да я пуснем за ЕС?

Въпреки думите си, че България се оказва неблагонадежден партньор Атанас Михнев заяви, че българската позиция във външната политика трябва да е единна в защитата на националния интерес и ПП изискват от Македония да изпълни изискванията, заложени в рамковата позиция. "Всички искаме да запазим националния интерес на България - работим в коалиция от четири партии, нормално е да има нюанси, нека свикнем с това", каза депутатът от ПП.

ДБ: Идеята, че има таен ангажимент и ужасяващ натиск, е една евтина конспиративна теория

Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов е на мнение, че излишно се спекулира с темата."Няма твърд натиск за България за конкретна дата. Запазваме възможността да налагаме последващи вета. Идеята, че има някакъв поет таен ангажимент и ужасяващ натиск, е една евтина конспиративна теория", каза той. 

Според Иванов всички управляващи са наясно, че българският национален интерес е Северна Македония да получи европейска перспектива, защото иначе районът ще бъде дестабилизиран.

“Това, че тези теми са предмет на диалог и на сериозно обсъждане не означава, че има някакъв натиск и ние трябва самоцелно да се репчим. Имаме партньорски диалог със страните членки от ЕС. В този смисъл мога твърдо да кажа, че няма някакъв непартньорски натиск. Има сложни реалности и това е част от това да си в европейското семейство. Инсинуациите, че сме натиснати не правят чест на никого, който представлява институция”, коментира думите на президента Христо Иванов.

БСП: Ако Петков отмени ветото, вече няма да е премиер

Лидерът на парламентарната група на БСП Георги Свиленски каза, че позицията им е последователна и натиск не е бил оказван от никого.

“Северна Македония трябва да изпълни изискванията заложени в декларацията на 44 Народно събрание. В коалиционното споразумение еднозначно е записано на какви условия трябва да отговаря Македония, за да започнат преговорите. Това е червена линия, която не можем да прекрачваме. Мнозинството български граждани подкрепят тази позиция и тя няма как да бъде прекрачена. Ако премиерът Кирил Петков реши да направи това, вече няма да е премиер.

ИТН: Никой няма право да ни казва какво да правим

Народният представител от "Има такъв народ" Станислав Балабанов заяви, че Президенството, като независима институция, е потвърдило опасенията на ИТН, които съобщиха за това преди седмици:

"Оттук нататък всичко е в ръцете на Министерски съвет и премиера. Надявам се той и хората, които да действали в различно посока от Договора за добросъседство и рамковата позиция, да се поправят публично, защото има време до юни. Г-н Трифонов още преди няколко седмици сподели, че има такива факти.  Нашите действия са последователни както е било винаги."

Балабанов е категоричен, че ИТН няма да отстъпят, защото темата е много важна за българското общество. "Сега срещаме отпор от страна на македонския президент и техните фракции във всеки удобен момент. Никой няма право да ни казва какво да правим", каза още той. 

ГЕРБ: Не е изненада, че има европейски натиск

Бившият външен министър Екатерина Захариева е на мнение, че е нормално да има натиск върху България заради разнопосочните сигнали на правителството.

"Бях на тази конференция, не е изненада, че има европейски натиск. Въпросът е как ще реагира правителството. Ако премиерът им е казал, че ще вдигне ветото, нормално е натискът да се усилва. Очевидно е дал такава гаранция. Самият външен министър Теодора Генчовска потвърди, че се води двойна външна политика", каза тя. 

Възраждане: Скритата политика по отношение на Македония, никога не е спирала

Лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов заяви, че това не е новина и още от съставянето на правителство от партията му са предпредили, че една от целите му е именно да вдигне ветото. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика