Посланиците в ЕС зяпат в масата или в телефоните си, когато България заговори за Македония

Георги Савчев 18 ноември 2020 в 20:32 10552 3

Снимка European Union

"В спора със Северна Македония София изостря тона" - под това заглавие германският всекидневник Süddeutsche Zeitung съобщава за българската блокада за начало на преговорите на Скопие за членство в ЕС.

Вестникът обобщава позицията на българския външен министър Екатерина Захариева, че докато Северна Македония има за цел да се присъедини към ЕС на основата на омраза, кражба на история и отричане на България, официална София няма да промени решението си. 

Сега България изостря тона почти от час на час, отбелязва Süddeutsche Zeitung.

Дипломати от ЕС единодушно съобщават, че аргументите на България в Брюксел не са убедителни и че посланиците на другите страни членки сковани гледат в масите или в телефоните си, когато представителите на София вземат думата по въпроса, твърди германският всекидневник.

Süddeutsche Zeitung пише, че настоящата позиция на българското правителство за Северна Македония е силно свързана с вътрешната политика:

"Премиерът Бойко Борисов и партията му ГЕРБ са подложени на голям натиск след месеци на демонстрации в страната срещу неговата политика. С популистки тонове по въпрос, за който знае, че мнозинството от българите го подкрепят, Борисов се опитва да поправи нещата преди изборите през март 2021 г."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3943

3

OtSofia

19.11 2020 в 00:05

Колкото до зяпането в телефоните, помислете си ние не правиме ли същото по въпроси, които са далеч от нас - например северните италианци, баските, ирландците, естонците...

11300

1

yoghurt

18.11 2020 в 20:48

Такава позиция от страна на ЕС само може да посее семената на отвращението, на краен евроскептицизъм у нас и да събуди духовете на миналото, където Великите сили снизходително се отнасяха със страните от региона ни, раздирайки хората в измислени от тях и удобни им граници. А този въпрос всъщност наистина не ги касае - какво братство, каква свобода, какво равенство, какви пет лева. Нищо, че в бъдеще истината заплашва да се превърне в мнение, а отстояването й - в екстремизъм, застрашаващ плурализма.