Поредният опит на ГЕРБ, ДПС и БСП да върнат хартиените бюлетини пак не успя

Йорданка Веселинова 06 юли 2022 в 14:09 2997 0

Архив

Снимка БТА/Владимир Шоков

Георги Свиленски

ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП отново опитаха да върнат хартиените бюлетини с процедурни хватки и прикриха исканите от тях промени в Изборния кодекс със Законопроекта за личната помощ на ИТН и исканата от ДБ временна комисия за "Лукойл".

Малко след 13 часа Иван Ченчев от БСП изненадващо се загрижи за измененията в Закона за личната помощ, които няколко часа по-рано левицата отхвърли. (Рано тази сутрин ИТН поиска законопроектът да бъде втора точка за пленарното заседание утре, но предложението бе отхвърлено и така законът скара бившите партньори ИТН и БСП). След сутрешния скандал и няколко часа премисляне Ченчев смени позицията си и поиска пленарното заседание да бъде удължено до гласуването на т.4, която е Законът за личната помощ.

Истинската причина за това предложение обаче не е увеличението на възнагражденията на личните асистенти, а промените в Изборния кодекс и връщането на хартиените бюлетини.

След като депутатът от БСП направи това процедурно предложение, председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова поиска заседанието да бъде удължено не до т.4, а до т.5 - създаване на временна комисия за проверка на обстоятелствата, свързани с увеличение на цената на суровия петрол, закупуван от "Лукойл Нефтохим Бургас" АД, управлението и дейността на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД и действията, предприети от държавата. Въпросното предложение за такава комисия е на Ивайло Мирчев от ДБ.

Непосредствено преди гласуването Крум Зарков, депутатът който миналата седмица спря връщането на хартиените бюлетини, взе думата и заяви, че единствената цел на ГЕРБ и БСП е разглеждането на промените в ИК. (В дневния ред има две предложения - на БСП и ГЕРБ-СДС, за разглеждане на проектозакона, внесен от левицата - б. а.)

Двете предложения на Ченчев и Атанасова не успяха да минат - "за" гласуваха само депутатите от ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП. Това означава, че промените в ИК ще влязат в залата следващата седмица, а при неуспешно реализиране на първия мандат на ПП е почти сигурно, че на предсрочните избори отново ще гласуваме с машини.

Последва каскада от реплики, дуплики и лични обяснения. В края на процедурата Крум Зарков припомни, че по приетия през 2014 г. Изборен кодекс са внасяни 67 законопроекта за изменения, една трета от които са правени непосредствено преди избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови