Поправителен за зрелостниците, недоволни от оценката. Отхвърлиха идеята да се повтаря от 2. клас

Депутатите отхвърлиха предложението на "Възраждане" учениците от 2 до .3 клас да получават качествени оценки и да повтарят клас

Ружа Райчева 24 януари 2024 в 15:10 1384 0

Снимката е илюстративна

Снимка pexels.com

Снимката е илюстративна

Държавният зрелостен изпит да има поправителен в рамките на една година, приеха депутатите на първо четене днес. 

От 189 гласували народни представители "за" бяха 154 (ГЕРБ, ПП-ДБ), "против" - нямаше, а 35 се въздържаха (Възраждане) по гласуването за изменение на Закона за предучилищното и училищното образование, внесено от ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България".

Те предлагат зрелостниците, положили успешно матура, но получили незадоволителна оценка, да могат в рамките на 1 година отново да се явят отново на държавен изпит за повишаването на резултата си. Те трябва да се явят на изпит в същото училище, което е длъжно да им издаде удостоверение.  

Така ще се постигне увеличаване на резултатите на зрелостниците, в съответствие със Закона за училищното образование, каза бившият министър на образованието Красимир Вълчев (ГЕРБ) при представянето на законопроекта. 

В мотивите на законопроекта вносителите пишат, че към момента липсва нормативна уредба на възможност зрелостниците с незадоволителна от Държавен зрелостен изпит (ДЗИ) оценка да се явят отново на изпит за повишаването ѝ. 

Децата да повтарят от 2. клас включително, искат "Възраждане"

В момента законът не допуска децата да повтарят до 4. клас включително, но от "Възраждане" настояват прагът да бъде свален на 2.клас включително.

С промени в Закона за училищното образование "Възраждане" предлагат учениците от 2 до 3. клас да получават качествени оценки и тези, които получат слаб 2, да трябва да учат през лятната ваканция. Учениците от 2 и 3. клас, които не могат да усвоят знанията, да повтарят съответния клас, предлагат от партията на Костадин Костадинов. 

От управляващото мнозинство са на мнение, че повтарянето на класовете представлява риск тези ученици изобщо да изпаднат от образователната система. Според "Възраждане" това само ще доведе до допълнително усилие от страна на учениците. От управляващата коалиция предлагат повтарянето на клас да бъде използвано единствено като крайна мярка.

Друго основно предложение в законопроекта на "Възраждане" е в комисиите за провеждане на конкурсите за избор на училищните директори да бъде включван и представител на учителския колектив. Те предлагат и изискване всеки началник на РУО да има минимум 8-годишен стаж в системата на образованието.

Законопроектът на "Възраждане" беше отхвърлен. От 163 гласували народни представители "за" бяха 54 (Възраждане, БСП и ИТН), "против" (ПП-ДБ и ДПС) - 51, а 58 депутати се въздържаха от гласуването (ГЕРБ и ПП-ДБ). 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!