Помилваха частично майка на осиновено дете, убила 4 души на пътя

OFFNews 15 юли 2014 в 12:35 6128 2

57-годишна майка на осиновено дете е частично помилвана с указ на президента от февруари 2014 година. 

Това става ясно от отчета на Комисията по помилването при президента за първото полугодие на годината.

Жената е помилвана частично, като е приспадната една година от остатъка на присъдата ѝ от близо три години. Към момента тя е излежала близо 2 години и 6 месеца от наложеното наказание от 6 години затвор за това, че причинила катастрофа, в която са загинали четирима души, а един е тежко ранен.

Комисията отчита, че корекционният процес при нея е завършен, а рискът от рецидив е нищожен. Водещото съображение на Комисията да предложи помилване е това, че тежко болната майка на молителката не може да се справи с отглеждането на 11-годишната ѝ осиновена дъщеря. "От Комисията отчитат, че детето е силно привързано към молителката, която е била основен фактор за неговото благоприятно интелектуално, образователно и емоционално развитие до момента на извършване на престъплението. Взети под внимание са тежкото здравословно и финансово състояние на възрастната майка на молителката", се казва в съобщение на президентската администрация.

За първите 6 месеца на годината Комисията по помилване се е произнесла по 233 молби за помилване от общо 274 получени. Прекратени са 14 молби, а 219 са решени с отказ от помилване. Повече от половината от молителите са осъдени на лишаване от свобода за срок по-кратък от 10 години за престъпление, извършено в рецидив, след като са били осъждани в миналото за други престъпления, за които не са били реабилитирани. Четирима от подалите молби за помилване изтърпяват наказание доживотен затвор, а петима – доживотен затвор без замяна. Двадесет молители са осъдени на лишаване от свобода за срок от 20 и повече години. 95 молители са осъдени за извършени тежки престъпления с елементи на насилие срещу личността. От тях 47 са осъдени за убийство, като 37 от тях са признати за виновни в извършването на тежки убийства, се посочва още в редовния отчет на Комисията по помилването.

Най-голям дял - 58% от осъдените, подали молби за помилване, са със среден риск от рецидив. Едва при 14% от молителите рискът от рецидив е висок, а при 28% рискът е определен като нисък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!