Маргарита Попова: Помилването не е за масова употреба

OFFNews 22 януари 2014 в 10:22 2086 2

Загубихме доверие всички, като институции, защото не намерихме верния път да седнем заедно и в разговор, в диалог, да стигнем до извода колко малко ни е необходимо, за да запазим доверие. Липсваше лидерски подход, липсваше държавнически ангажимент. Бяхме, може би, повече изнервени, неспокойни и се отдадохме повече на това да се доказваме критикувайки, а не обединявайки и извеждайки пред скобата това, което ни е хубаво, добро, което е позитивно, което е полезно. Аз заложих на това и може би затова и спечелих. И съм много доволна, че съм дала малко повече спокойствие на хората.

Така вицепрезидентът Маргарита Попова коментира пред БНР втората година от мандата си и спадът в доверието към институциите през 2013-а година.

"Всяка грешка от миналата година ще тежи в настоящата", отчете Попова. Вицепрезидентът не очаква новата година да е по-лека и по-добра, защото обстановката в света се усложнява, а в България назряват избори. 

"Добра реклама за мен е това, че рядко се чува и се отчита, че е използван и приложен институтът на помилването, както и на убежищата. Институтът на помилването е създаден не за масова употреба. Той не е инстанция над третата в съдебната система, нито инструмент, който може да дискредитира работата ѝ", каза Попова.

Тя определи скандалите с подслушвания у нас като "пошлост". Тя припомни, че в работата си като правосъден министър е работила по промените в Закона за специалните разузнавателни средства, които обаче не са приети. 

"Направихме чудесни предложения за изменения заедно с прокуратурата, със съда. Участваха и други представители на неправителствения сектор. За съжаление обаче нямаше последствия, не се внесе в парламента този проект за изменение на Закона за специалните разузнавателни средства, защото там бяха направени много разумни неща, които може би щяха да намалят възможността да попадаме, или да ни вкарват непрекъснато във скандали с подслушванията. И аз дори се чудя, защо хората в крайна сметка искат да разберат защо, защо това се прави. Това всъщност е проява на лоши нрави, на политически игри за дискредитиране на противника, или това е съзнателна дейност, за да се държи обществото в напрежение и в стрес и да се занимаваме с неща, които не могат да дадат образ на едно общество като демократично, нормално", каза Попова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!