Покушение срещу демокрацията, нарече Първанов поправките в Изборния кодекс

OFFNews 21 април 2016 в 16:05 4186 5

Георги Първанов

Възразяваме срещу начина, по който набързо се приеха на комисии,  предложенията за поправки в Изборния кодекс. За три дни са разгледани повече от двеста параграфа. Не сме съгласни и с предложенията за намаляване на времето за предизборна кампания, с идеята да отпадне възможността за местна регистрирация  на инициативни  комитети. Това заяви по време на пресконференция в Народното събрание председателят на ПП  АБВ  и президент на България (2002-2012) Георги Първанов.

Остро възразяваме срещу отпадането на избиратели от списъците като рестриктивна  мярка за негласувалите. Трябва да сме наясно също, че въвеждането на квадратчето „не гласувам“ при зачитането  на подадените гласове при разпределянето на мандатите крие опасност от възраждане на двуполюсния модел на управление с една позната партия балансьор, предупреди той.

В събитието участие взеха още зам.-председателят на политическата сила Румен Петков, говорителят на ПГ  на АБВ  Мариана Тодорова, както и представители на ръководствата на „Народен съюз“, Земеделски съюз „Александър Стамболийски“, ПП  „ГОРД“ и депутати от ПФ .

"Не приемаме създаването на ограничения и пречки по гражданското участие в изборите. Става дума за допълнителните, завишени изисквания по регистрацията на инициативни комитети, които са заложени в промените на Изборния кодекс. Второ: в правната комисия са приети и поправки, които водят до отпадането на местните коалиции. Което означава от тук нататък всяка една от формациите, които са средни и малки, да бъде принудена да минава под шапката на големите формации. Няма как да приемем такова нещо. Не можем да приемем по никакъв начин предложението за намаляване на изборната кампания на 21 дни. За толкова време не можеш  да кажеш и „Добър ден“ на избирателите. Аз даже бих предложил по тази логика кампанията да е от три дни. Откриване, ден за размисъл и закриване на кампанията, каза лидерът на АБВ.

По този начин ГЕРБ ще могат да си назначат и посочат за президент, който искат. Още повече, че има технология, чрез която да го постигнат“, посочи Първанов. „Подкрепяме внесеното предложение от колегите от Народен съюз и Явор Хайтов за кампания от 90 дни. Това е сериозният подход. Българинът иска не само да види фигурите, но и да чуе идеи, да има сблъсък на политики. За 20 дни не можеш да обиколиш по никой начин избирателните райони, още по-малко да участваш в президентски дебати. Въвеждането на квадратчето "не гласувам" и зачитането на подадените гласове при разпределянето на мандатите крие сериозен риск от изкуствено и прекалено завишаване на прага за влизане в парламента. Целта е в бъдещия парламент да има 3 формации. Две основни и един балансьор, т.е. да възродим двуполюсния модел, с балансьора, познат ни от началото на прехода. Модел, отхвърлен от времето. Няма как да се съгласим и с идеята за отпадане на хора от избирателните списъци, това ще доведе до обратен ефект. Отхвърляме и предложението Министерския съвет да определя стимулите. Чува се една идея, която витае в публичното пространство. Това на мен ми замирисва на узаконено купуване на гласове“, заяви Георги Първанов.
Лидерът на АБВ  коментира и опитите на управляващите да изтеглят провеждането на народно допитване по промени на изборното законодателство. По думите му това са подозрителни действия, които противоречат на приетите именно  от ГЕРБ и някои други  политически сили правила за провеждане на референдумите. „По отношение на референдума да припомня, че ние бяхме против това обвързване на референдума през съответната година с изборите, които се провеждат  в нея. Когато се прие това беше грешно, но сега отпадането пък на тази обвързаност и то за единия тип референдуми само, ми е немотивирано, да не кажа подозрително. Изобщо, това правене на закони за един човек, за една формация, трябва да бъде преустановено. Какво виждаме сега? Една идея, която вероятно трябва да развърже ръцете на мнозинството по вече задействания механизъм за референдум по подписката, инициирана  от Слави Трифонов и неговия екип. Виждаме разделяне на гражданските подписки от президентската инициатива. Никаква логика няма в това“.
Първанов изрази становище за отпадане на идеята за формиране на „Район чужбина“ поради редица неясноти около въвеждането му. По думите му АБВ  ще инициира  и предложения за промени в законодателството, които да позволят кандидатирането  за държавен глава и на наши сънародници от чужбина.
В заключение председателят на АБВ  изрази огорчение и от факта, че някои политическите формации в Народно събрание са направили всичко възможно да отхвърлят предложенията за подобряване на изборния процес. „Никоя от трите по-големи партии в парламента не желае да се намерят решения за подобряване на изборния процес, което издава нездрави намерения за запазване на манипулациите“, посочи той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12006

5

Angel Stoyanov

22.04 2016 в 07:36

Този овчар се мисли за демократ...опазил ни господ !!!

12881

4

Иван55

21.04 2016 в 18:11

Покушение срещу демокрацията e скопяването на ДВА референдума.

12284

3

ДидоВъТъ

21.04 2016 в 16:44

Тоа алабаш,наред с Ташко Ерменков,щом се пеняват,значи сме доволни.

11519

2

Димитър Давидков

21.04 2016 в 16:34

Тоя щом не е доволен нещата са на добре.

16193

1

SC

21.04 2016 в 16:21

Покушението срещу демокрацията е сериозна работа. Не е като покушението срещу архари.