Показват костинбродските бюлетини за първи път от 2013 г.

OFFNews 19 март 2015 в 09:28 3427 5

Показват костинбродските бюлетини за първи път от 2013 г.

Снимка Сергей Антонов

Конфискуваните бюлетини по аферата "Костинброд" ще бъдат показани за първи път от 2013 година насам. Бюлетините ще бъдат предявени като веществено доказателство по делото, в което е подсъдим бившият главен секретар на Министерски съвет Росен Желязков

Бюлетините се съхраняват в специални помещения в сградата на спецсъда в София и достъпът до тях е ограничен. По тази причина не е ясно как точно ще протече съдебното заседание по делото днес. То ще бъде изнесено и няма да се проведе в Софийски градски съд, тъй като обемът на бюлетините не позволява те да бъдат транспортирани в него. Това означава, че целият събеден състав, прокурорите по делото, защитата и подсъдимият трябва да отидат в сградата на спецсъда на ул. "Черковна". 

За последно бюлетините бяха показани през 2013 година, около месец след разгара на аферата. Според прокуратурата броят им е 480 хил., което значително надвишава нормалната макулатура (надпечат) от 2%. На изнесен брифинг в сградата на спесъда тогава стана ясно, че допустимият брак от заявените и предадени на Министерски съвет 8.343 млн. бюлетини варира в от 0,5 до максимум 2%. От откритите бюлетини 170 хил. са нарязани, тоест те вероятно са годни за използване. 

Делото срещу Росен Желязков, който като главен секретар на МС е отговарял за целия процес по отпечатването на бюлетините - от обявяването на обществена поръчка, до доставката им, е на финалната права. В момента Желязков е съветник на премиера и подпомага работата на някои от съветите в правителството.

След случая бяха приети законови промени, с които бюлетините за изборите вече се печатат от БНБ.

Скандалът "Костинброд" гръмна на 11 май 2013 г., ден преди предсрочните парламентарни избори. Тогава при спецакция в печатницата на общинския съветник от ГЕРБ Йордан Бончев бяха открити 350 000 незаконни бюлетини, извън тиража от 8 350 000 по договора с МС.

На 16 декември 2013 г. СГП внесе в съда обвинителен акт срещу Желязков за престъпление по служба заради неосъществения контрол върху бюлетините. Престъплението се наказва със затвор от 1 до 8 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови