Плевнелиев: С Катар може да реализираме газов коридор Юг-Север

OFFNews 11 март 2014 в 20:50 3340 2

На летището в Доха Росен Плевнелиев бе посрещнат от емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани.

„Желанието за енергийна диверсификация е общо за всички наши съседи, а и за Европа като цяло. Има възможност Катар да стане първата страна-износител на природен газ, която да участва в реализацията на газов коридор „Юг-Север“. Това заяви пред български журналисти в Доха президентът Росен Плевнелиев след срещата си с емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани.

Готовност за участие в подобен проект имат държавите от Вишеградската група, Румъния, България и Гърция. „Търсим възможност за общи инвестиции на седемте страни за строителството на терминал за втечнен газ на територията на Република Гърция. Реализацията на подобен проект със сигурност ще отнеме време, но България е длъжна да работи за диверсификацията на своите енергийни източници“, подчерта Росен Плевнелиев. Възможностите за сътрудничество в областта на енергийната ефективност и строителството на енергийно неутрални сгради също са били обсъдени по време на срещата на държавния глава с емира на Катар.

България и Катар споделят обща позиция за приоритетните сектори, върху които да изграждат своето икономическо сътрудничество. Двете държави ще поставят акцент върху производството на храни, енергетиката, високите технологии, строителството и търговията, за реализирането на проекти от общ интерес. Каза още президентът.

„Катар проявява интерес към българското земеделие и производство на храни и отговорното отношение изисква да приемем национална програма, която да насърчи производството на месни и млечни продукти“, коментира държавният глава. По думите му, подобна програма ще бъде изцяло в подкрепа на регионите с висока безработица в България. Предстои през месец май делегация от Катар да посети България и във връзка със създаването на съвместна българо-катарска компания за износ на агнешко месо за арабската страна. В близките месеци се очаква и подписването на първите договори за износ от България за Катар на агнешко и на пилешко месо, допълни Росен Плевнелиев.

Росен Плевнелиев коментира още, че с натрупания през последните години опит в областта на строителството компании от България имат потенциал да участват в изграждането на мащабни проекти в транспортната и енергийната инфраструктура на територията на Катар. Български строителни фирми вече правят своите първи успешни стъпки в страната и могат да дадат своя принос и за подготовката на Катар за Световното първенство по футбол през 2022 година.

Българският президент коментира и кризата в Украйна. „В ХХI век не би трябвало да е възможно да се анексира чужда територия. Не само аз, а целият свят се надява Русия да не прекрачи границата, след която няма връщане назад“.

Плевнелиев подчерта, че окупацията на територия на суверенна страна може да има „непредвидими негативни последици както за Европа, така и за Азия, и в много по-широк план“. „Затова всички се надяваме, дори и в последния момент, чудото да се случи и да бъде намерено политическо решение“, заяви държавният глава.

Росен Плевнелиев беше категоричен, че Студената война трябва да остане в миналото, а бъдещето и на Европа, и на Русия, е в сътрудничеството и интеграцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!