Плащаме голяма цена за нивото на правосъдието, 20 млн. лева от прокуратурата отиват за младите учени в БАН

OFFNews 17 февруари 2022 в 16:02 1686 0

Снимка Правителствена информационна служба

В Бюджет 2022 беше разчетено до какъв лимит може да е дефицитът - 4,1%. 20 млн. ще се вкарат в наука при младите учени в БАН със специфични задачи, защото вярваме, че това е бъдещото на България. Бюджетът на прокуратурата е доста голям, плащаме висока цена за нивото на правосъдието - даже е прекалено голяма. Тази промяна от обвинението към БАН е посоката, в която би трябвало да има по-добър резултат за българската икономика.

Така министър-председателят Кирил Петков коментира днес от Брюксел намаляването на бюджета на съдебната власт. По-рано от Висшия съдебен съвет обявиха, че не искат да се молят за пари на изпълнителната власт.

Петков присъства днес на среща на върха ЕС-Африкански съюз в Брюксел, на която европейските лидери обсъдиха събитията около Русия и Украйна.

Относно критиката на президента Румен Радев към водената от правителството енергийна политика Петков каза, че всички чакаме бързо цените да паднат.

По думите му Министерството на енергетиката дава всичко от себе си. "Хората в КЕВР са големи професионалисти и сега чакаме през следващите две седмици да кажат своя разчет. За мен нещата се движат в правилната посока. Фактът, че февруарските сметки акумулираха държавните помощи от януари и декември – всички видяха разликата. Това ще се случи и в март. Работи се целенасочено. Надявам се малките бизнеси да усетят разликата", добави министър-председателят.

Петков добави, че новите членове в КЕВР са големи професионалисти и независими хора.

За предвидения в сряда протест на "Възраждане" срещу зелените сертификати пред Министерския съвет премиерът каза, че на него ще има две групи - едни, които ще са там за истинския протест, и други - за да правят провокации. 

"Хората, които са за премахване на зеления сертификат, са малка група. Има друга група хора, която ще е там само за да показва несъгласие по неясни теми с правителството. Ще има част от криминалния контингент от различни региони на България, за да правят провокации", добави той.

Премиерът се обърна към протестиращите, като ги призова да внимават с тези, които "не са от тяхната група".

По думите му Министерството на вътрешните работи в момента разглежда всеки сигнал и хората с криминални досиета да бъдат уведомени, че полицията има информация за тяхното участие: "Протестът е важна форма на комуникация, но не трябва да се използва от подмолни движения", каза Петков.

Относно срещата на върха премиерът обясни, че това е първото му участие и е бил приветстван оптимистично. 

"Всички са щастливи, че има такава промяна в България. Имах и разговор с френския президента Еманюел Макрон - само двамата, на която обсъдихме важни теми, включително нашите ясни планове за изчистване на корупцията. Поговорихме и за сътрудничество за инфраструктура", обясни Кирил Петков. 

Петков обяви, че Европа иска да каже две важни послания - "Всички сме заедно и не може да има разделение по общата ни позиция и продължаваме да използваме всички дипломатически възможности за деескалация".

Премиерът обясни още, че френският президент го е приветствал за конструктивния диалог между България и Северна Македония. "Той каза, че това е правилната посока и ме поздрави за бързия диалог. От друга страна е готов да направи всичко, което зависи от него, да ни подкрепи в този процес, имахме истински приятелски разговор", допълни Петков.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!